Aproape o mie de protestatari din energie pichetează Palatul Victoria

Miting de protest al sindicatelor din sectorul energetic, siderurgiei şi petrochimiei
Miting de protest al sindicatelor din sectorul energetic, siderurgiei şi petrochimiei (Epoch Times România)

Aceştia solicită Guvernului să stopeze ”calendarul aberant” de creştere a preţurilor la gazele naturale, pentru ”salvarea industriei româneşti şi a mii de locuri de muncă”.

Între 900 şi o mie de protestatari din sectorul energetic şi din chimie şi petrochimie pichetează, în momentul publicării acestei ştiri, sediul Guvernului din Capitală. Aceştia sunt nemulţumiţi de scumpirea gazelor naturale,scumpire considerată nejustificată. Evenimentele au început la ora 10:00 şi se vor încheia la ora 14:00.

”În combinate, gazul metan este materia primă principală şi ni se scumpeşte la fiecare două luni. Nu ne mai putem permite să funcţionăm cu instalaţiile pe care le avem. Vrem să-i întrebăm pe cei de la Guvern ce au de gând să facă cu industria românească. Vom întra toţi în şomaj”, adeclarat miercuri, pentru r/News, vicepreşedintele Sindicatului Liber „Dreptate” Viromet Victoria, Victor Bănea.

Acesta a precizat că, dacă preţul gazelor ar fi accesibil, atunci combinatele ar putea funcţiona.

”Până în 2014, gazul ar trebui să se scumpească cu 160%. Noi cerem stoparea creşterii, şi nu ieftinirea sa”, a adăugat Bănea.

Sindicaliştii sunt îngrijoraţi totodată de ”alunecarea” spre faliment a întreprinderilor din ”economia reală, de reducerea încasărilor bugetare şi de creşterea şomajului. Aceştia sunt nemulţumiţi şi de fenomenul de dezindustrializare al României, dar şi de faptul că s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă din industrie.

Liderul de sindicat Victor Bănea spune că protestatarii au vrut să tragă un semnal de alarmă şi că, dacă nu îşi găsesc rezolvare la problemele enumerate, ameninţă că vor ieşi în stradă în număr şi mai mare.

La pichet au participat sindicalişti de la Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom, Federaţia Naţională Sindicală Solidaritarea-Metal şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie