Apple nu crede în lacrimi. Gigantul hitech american se înclină în faţa Rusiei, localizează Crimeea în Rusia pe aplicaţiile ei

(Kevork Djansezian/Getty Images)

Ucraina a declarat, miercuri, că firmei Apple nu-i pasă de suferinţele Crimeei, după ce gigantul tehnologic din SUA a început să se refere la peninsula anexată de Rusia la începutul conflictului din Donbass, ca şi cum ar fi parte a Rusiei în aplicaţiile sale pentru hărţi şi vreme care au audienţă rusă.

Trupele ruseşti au confiscat teritoriul Peninsulei şi Moscova l-a anexat după un referendum organizat în grabă şi sub presiune, despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că este ilegal.

Compania Apple pare să fi schimbat modul în care afişează locaţiile din Crimeea în software-ul său, trimiţând un mesaj de aprobare către politicienii ruşi care au cerut să fie menţionată ca parte a Rusiei.

Reporterii Reuters din Moscova, care au introdus miercuri numele capitalei Simferopol, din Crimeea, în aplicaţiile Apple Maps şi Weather, au văzut-o afişată ca „Simferopol, Crimeea, Rusia”.

Utilizatorii care accesau aplicaţiile din alte locuri - inclusiv în capitala Ucrainei, Kiev şi în Crimeea - văd afişate locaţiile din Crimeea fără a specifica din ce ţară aparţin.

„Permiteţi-mi să explic în termenii dvs., Apple”, a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, pe Twitter în engleză. „Imaginaţi-vă că strigaţi că designul şi ideile dvs., anii de muncă şi bucata din inima voastră sunt furate de cel mai rău duşman, şi că în acest moment un ignorant nu dă doi bani pe durerea voastră. Aşa se simte când numiţi Crimeea un ţinut rusesc”.

UE şi Statele Unite nu recunosc anexarea Crimeei şi au impus sancţiuni împotriva peninsulei şi a persoanelor legate de încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.