Apele Române, sat fără câini? Chelneriţă, angajată pe post de inginer. Are 5 ani de "master", la barul Master Club


Simona Iancu, inginer la Apele Române, nu a ştiut să răspundă la întrebarea "cum se măsoară un debit".
Simona Iancu, inginer la Apele Române, nu a ştiut să răspundă la întrebarea "cum se măsoară un debit". (Youtube - screenshot)

Jurnaliştii de la Recorder revin cu un nou material în care prezintă un caz de angajare în cadrul Apelor Române, bazat pe criterii politice. Este vorba despre o fostă chelneriţă, care a fost angajată la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad pe post de inginer.

Recorder informează că la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad director este Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi şi consilier judeţean, dar şi cumătrul lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului. Avram se recomandă el însuşi subordonaţilor ca „un animal politic care va ajunge cel puţin ministru”, şi le-a cerut specialiştilor din instituţie să accepte angajaţi care nu ştiu nici măcar cum se măsoară debitul unui râu.

Este şi cazul tinerei Simona Iancu, fostă chelneriţă la barul Master din Iaşi, angajată de curând ca inginer la departamentul de apărare împotriva inundaţiilor, cu toate că nu are nici cele mai elementare cunoştinţe în domeniu.

Revoltat de situaţie dar şi preocupat de posibilele urmări ale acestui demers politic care ar putea costa vieţi omeneşti, un inginer din instituţie, Gabi Musteaţă, director tehnic „Apele Române”, s-a hotărât să vorbească despre incompetenţa ce dăinuie la Apele Române. Musteaţă a dezvăluit pentru Recorder detalii despre modul în care a decurs interviul avut cu Simona Iancu, după angajarea acesteia.

Redăm câteva pasaje din dialog şi vă invităm să urmăriţi materialul video:

Întrebare: Bun, la „Operare”: Ştiţi să lucraţi pe calculator?

Simona Iancu: Da

Întrebare: Ce ştiţi să lucraţi?

Simona Iancu: PDF... nu am mai lucrat de mult. Am lucrat în timpul facultăţii. Cred că va trebui să trec un pic cu vederea (SIC!) să îmi reamintesc unele noţiuni.

Întrebare: Am înţeles. Dar aţi mai lucrat în ultimul timp sau nu prea aţi mai lucrat în ultimul timp pe calculator?

Simona Iancu: În programe nu...

Gabi Musteaţă relatează şi un lucru foarte interesant, pe care i l-au povestit colegii care s-au ocupat de iniţierea tinerei angajate. Aceştia i-au arătat calculatorul, de unde se porneşte şi ce parolă trebuie introdusă, după care i-au spus că trebuie să dea „ENTER”.

„Domnişoara a apăsat pe ecranul calculatorului. Bineînţeles că nu s-a deschis. A mai apăsat o dată, tot nu s-a deschis calculatorul. Şi atunci colegii au spus: ‘totuşi, dar nu aţi mai lucrat?’, la care domnişoara a răspuns:

Simona Iancu: După terminarea Facultăţii, ba da, am lucrat cinci ani la Master.

- O, super, cinci ani! Dar totuşi, cam mult la Master.

Simona Iancu: Da, da, dar la Master Club. [un bar din Iaşi - n.r.]

De fapt, lucrase la un club care se numea Master şi avea abilităţi pentru case de marcat atunci când apeşi pe ecranul Casei de marcat, a povestit directorul Musteaţă.

La interviul cu Simona Iancu surprizele s-au ţinut lanţ.

Întrebare: Ştiţi care e malul stâng şi care malul drept la un râu? Cum se determină? Sau ştiţi cum să vă poziţionaţi faţă de un râu care e malul stâng şi care e malul drept?

Simona Iancu: Am făcut în anul 2 de facultate legat de ştiinţa solului dar nu am aprofundat..

Întrebare: Ştiţi care e legea noastră de căpătâi?

Simona Iancu: Administraţia bazinală a apelor

Întrebare: Nu, legea! Legea e Legea Apelor e legea de la care plecăm. V-aţi uitat un pic pe ea, aţi avut curiozitatea sau nu?

Simona Iancu: Încă nu.

Războiul pe funcţii din Apele Române

Nu este pentru prima dată când în cadrul “Apelor Române” se fac angajări sau demiteri politice. Recorder.ro a prezentat la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut cazul directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, inginerul Ovidiu Ianculescu, care ar fi fost forţat să îşi dea demisia după ce funcţia îi fusese promisă unui membru PNL. Totul s-a întâmplat după ce conducerea Apelor Române a fost preluată, la începutul acestui an, de liberalul Ervin Molnar.

Ulterior, Ionuţ Cengher, cel care avea să îi ia locul lui Ianculescu în funcţia de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş (SGA), a fost şi el demis, după ce s-a făcut de râs neştiind să răspundă jurnaliştilor de la Recorder la întrebarea “Ce număr are Legea Apelor Române”. Întrebat cum se face că ocupă postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor când nu are nici măcar o zi de experienţă în domeniu, Cengher a răspuns că el doar a cerut o detaşare în cadrul instituţiei Apele Române, dar că nu are de unde să ştie care sunt criteriile şi cerinţele pentru postul pe care îl ocupă acum. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne