Anularea alegerilor prezidenţiale din România, cea mai serioasă alertă pentru Kiev [Le Monde]
Noul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, care începe pe data de 20 ianuarie, este al doilea subiect major de îngrijorare pentru diplomaţia ucraineană, în contextul în care, în întreaga Europă Centrală şi de Est, ascensiunea forţelor politice care se opun sprijinului continuu pentru Kiev pune o problemă tot mai mare pentru efortul de război al Ucrainei, care este total dependentă de vecinii săi, în primul rând Polonia şi România, pentru a-şi completa proviziile militare şi logistice, relatează G4Media.ro, citând un raport Rador Radio România, care citează la rândul său publicaţia franceză Le Monde.
Conform sursei citate, cel mai recent semnal este posibila ascensiune a extremei drepte pro-ruse la putere în Austria după lansarea negocierilor de coaliţie cu conservatorii la Viena. Deşi Austria nu a furnizat niciodată arme Kievului datorită neutralităţii sale, Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) se opune simplei treceri a armelor NATO pe teritoriul său, ceea ce ar putea prelungi timpul livrărilor din Italia, de exemplu.
Totuşi, continuă Le Monde, cea mai serioasă alertă pentru Kiev sunt alegerile prezidenţiale din România, anulate în ultimul moment la începutul lunii decembrie, după suspiciuni de ingerinţă rusă. După ce a ieşit pe primul loc în primul tur, spre surprinderea tuturor, candidatul pro-rus Călin Georgescu a promis că va opri toate livrările de arme dacă va câştiga.
Dacă România nu mai permite trecerea armelor, situaţia ar putea deveni rapid catastrofală pentru Kiev.
“Nu toate transporturile pot trece prin Polonia”, a precizat fostul număr 2 al NATO Mircea Geoană. “Ca să nu mai vorbim de problema carburanţilor şi a reparaţiilor” vehiculelor militare, care tranzitează sau au loc pe teritoriul acestei ţări strategice de pe flancul estic al Uniunii Europene şi NATO. România găzduieşte, de asemenea, mii de soldaţi francezi şi americani şi participă la programul de pregătire al piloţilor ucraineni pentru a manevra F-16.
Înainte de noile alegeri prezidenţiale anunţate pentru luna mai, România este în continuare guvernată de o coaliţie ferm pro-occidentală şi de un preşedinte care continuă să susţină efortul de război al Ucrainei, dar majoritatea lor este de doar şapte locuri în Parlament în comparaţie cu diferitele forţe politice care se opun în diferite grade sprijinului pentru Ucraina. Georgescu şi-ar putea întări scorul la noile alegeri prezidenţiale şi prin mobilizarea părţii electoratului încă şocată de anularea votului, încă prost explicată de autorităţi. Mai multe detalii aici.