Anchetă internă la instanţă în cazul procesului lui Ciucă. Indicii puternice că dosarul a fost direcţionat spre un judecător apropiat de PNL
alte articole
Într-un moment atipic pentru o instituţie publică – în cursul serii de sâmbătă, la ora 20:18 –, Curtea de Apel Bucureşti a transmis către G4Media un email în care a informat că derulează ”o anchetă internă” referitoare la modul de repartizare aleatorie a două dosare judecate, recent, la această instanţă.
Publicaţia citată a dezvăluit, luna trecută, că cele două dosare au fost parte a unui plan de manipulare a repartizării aleatorii. Astfel, primul dintre aceste dosare, intentat de premierul Nicolae Ciucă cu scopul de a obţine anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat, a ajuns, în final, pe masa unui complet condus de judecătorul Marius Iosif, în trecut promovat în funcţii guvernamentale de PNL, formaţiunea politică al cărei preşedinte este, în acest moment, chiar premierul.
Marius Iosif a admis acţiunea lui Ciucă şi a anulat cele trei sesizări depuse în ianuarie 2022, ulterior unor dezvăluiri din presă despre plagiatul actualului prim-ministru în teza de doctorat susţinută în 2003, la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”. La câteva zile după sentinţă, judecătorul Iosif a făcut cerere de pensionare la CSM.
Răspunsul Curţii de Apel Bucureşti s-a prevalat de existenţa acestei anchete pentru a respinge, pentru moment, informaţii solicitate de G4Media despre persoanele implicate în procedura de repartizare aleatorie, precum şi de o explicaţie iniţială a acestei instituţii.
Astfel, după ce G4Media a prezentat dovezi şi o declaraţie care arătau că prezenţa, ca parte a procesului lui Ciucă, a unei tinere din Algeria era o urmă a folosirii metodei "coperta" de manipulare a repartizării aleatorii, Curtea de Apel Bucureşti a transmis că acest lucru a fost "o eroare de natură tehnică". Ulterior, mai multe ONG-uri au solicitat Inspecţiei Judiciare şi Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări legat de aceste aspecte.