Amnesty critică operaţiunile Turciei în oraşele kurde

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a criticat guvernul din Ankara pentru folosirea excesivă a forţei de către armata turcă în oraşele populate de kurzi ale Turciei.
Soldaţi turci stau de pază la un punct de control în Diyarbakir, 2015.
Soldaţi turci stau de pază la un punct de control în Diyarbakir, 2015. (Captură Foto)

Amnesty International a cerut Turciei să pună capăt “restricţiilor draconice” privind circulaţia persoanelor şi utilizarea excesivă a forţei în regiunile populate de kurzi.

Ankara a impus mai multe stări de asediu în ultimele luni în câteva oraşe din sud-estul ţării, ca parte a operaţiunilor militare împotriva militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a declarat: “Operaţiunile desfăşurate în prezent sub stări de asediu continue pun în pericol vieţile a zeci de mii de oameni şi încep să semene cu o pedeapsă colectivă”.

Stări de asediu au fost impuse încă din decembrie 2015 în oraşul Cizre din provincia Sirnak şi districtul Sur din oraşul Diyarbakir. Marţi, armata turcă a ridicat parţial o stare de asediu în Sinapoli.

Amnesty a susţinut că operaţiunile militare din aceste zone “au fost caracterizate prin utilizarea abuzivă a forţei, inclusiv folosirea de armament greu în cartierele rezidenţiale”.

Poliţia şi armata turcă luptă în special împotriva ramurii de tineret a PKK, YDG-H, despre care guvernul din Ankara a declarat că a săpat tranşee şi a ridicat baricade în zonele urbane.