Ambasadorul SUA Hans Klemm a intrat oficial pe lista neagră a Secţiei pentru judecători a CSM

Secţia pentru judecători a CSM a criticat discursul susţinut de ambasadorul SUA, Hans Klemm, în faţa studenţilor de drept de la Universitatea Bucureşti.
Hans Klemm, ambasadorul SUA
Hans Klemm, ambasadorul SUA (Epoch Times România)
Ana Ion
02.10.2018

Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a reacţionat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, după discursul susţinut de ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

"Secţia pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile privind activitatea Inspecţiei Judiciare, instituţie importantă în configuraţia autorităţii judecătoreşti, care se bucură de autonomie şi independenţă operaţională, precum şi faţă de unele aprecieri inoportune şi selective în legătură cu conduita magistraţilor.

O astfel de abordare poate fi de natură a afecta încrederea societăţii în actul de justiţie, cu precădere în magistraţi şi în organismele judiciare din ţara noastră, a căror activitate se desfăşoară exclusiv în temeiul legii.

Secţia pentru judecători reafirmă, pe această cale, ataşamentul la valorile unei cooperări internaţionale loiale şi subliniază, astfel cum a procedat de fiecare dată când s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie", se arată în comunicatul citat.

Reamintim că ambasadorul Hans Klemm a transmis un mesaj tranşant, în faţa studenţilor de la Facultatea de Drept, cu privire la modificările din domeniul justiţiei operate pe bandă rulantă de Coaliţia PSD-ALDE.

"Pentru magistraţii care nu au fost intimidaţi, noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori. (...) Aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică. Progresul făcut de justiţia română este, de asemenea, ameninţat de către amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară. Aceste amendamente par create să arunce România la începutul anilor 2000. Deghizate în preocupare faţă de procesul echitabil şi drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiţie independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea şi pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă", a declarat Hans Klemm, citat de Agerpres.

În opinia ambasadorului SUA, cooperarea internaţională în domeniul Justiţiei va fi redusă semnificativ din cauza "îngrijorărilor privind împărtăşirea de informaţii cu România".

"Urmărind să facă aceste schimbări, Parlamentul s-a închis. Motivând o nevoie de a acţiona rapid şi faptul că o consultare cu toţi actorii implicaţi s-ar fi întâmplat, Parlamentul român a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al Group of States Against Corruption (GRECO). (...)", a precizat Hans Klemm.

Pe de altă parte, diplomatul american vede şi semne de speranţă în Justiţia română.

"Cel mai important, magistraţii români par să fi ajuns la un nivel al maturităţii, încrederii şi independenţei de la care nu vor permite cu uşurinţă o regresie a sistemului judiciar. Magistraţii au protestat faţă de schimbările din legislaţie ce priveau profesia lor într-o manieră care, în urmă cu un deceniu, ar fi fost de neimaginat. Au fost atacaţi pentru acest gest. Li s-a spus că acest comportament al lor este o activitate politică nepermisă, au fost ameninţaţi că vor fi penalizaţi, dar au continuat să îşi facă cunoscute punctele de vedere. (...) De la intrarea României în Uniunea Europeană, în urmă cu peste un deceniu, nu s-a mai confruntat sistemul judiciar român cu o dezbatere atât de intensă şi cu un potenţial de schimbare atât de mare. Sistemul judiciar construit cu mare efort, în peste două decenii, (...) ar putea fi demontat semnificativ în mai puţin de un an", a punctat Hans Klemm.

"Veţi avea motivaţia şi curajul să protejaţi şi să îmbunătăţiţi sistemul judiciar al ţării dumneavoastră? Nu e o decizie pe care o veţi lua fără să vă coste în viaţa personală. Mereu va fi mai uşor să vă aliniaţi celor de la putere, decât să acţionaţi cu integritate şi curaj", le-a transmis Klemm studenţilor la Drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor