Ambasada SUA din România, mesaj pentru Kremlin: Faptul că regimul Putin se bazează pe ameninţări are o consecinţă firească

Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă
Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă (POOL/AFP via Getty Images)

Ambasada SUA din Bucureşti a transmis vineri, pe pagina oficială de Facebook, că atitudinea agresivă a regimului Putin este cea care determină unele state să se gândească la metode de apărare, inclusiv prin aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

"Faptul că regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări şi intimidare are o consecinţă firească, anume că statele se gândesc la opţiuni pentru a se apăra.

Conform principiilor de bază ale securităţii europene, susţinem dreptul statelor de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianţe devin membre. Acest lucru se aplică Ucrainei şi oricărui alt stat.

Stop propagandei false!", se arată în posatarea americanilor.

Reacţia Ambasadei SUA din Bucureşti vine în contextul în care Ministerul rus de Externe a cerut ca forţele NATO să părăsească România şi Bulgaria. Moscova a cerut garanţii de securitate din partea NATO, obligatorii din punct de vedere juridic, potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997. Detalii aici.

În replică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis vineri, via Digi24, că "nu există niciun fel de modalitate" pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din România şi Bulgaria, aşa cum a cerut Moscova. Detalii aici.