Numărul 2 din NATO, după ce Kremlinul a cerut retragerea Alianţei din România: Nu e problema Rusiei

Mircea Geoană
Mircea Geoană (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, pentru Digi24, că "nu există niciun fel de modalitate" pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din România şi Bulgaria, aşa cum a cerut Moscova.

"Răspunsul nostru a fost şi rămâne la fel de clar şi de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul ţărilor NATO. Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie, în funcţie de nevoile de securitate, ne aşezăm prezenţa militară în ţările NATO.

Nu este problema Federaţiei Ruse, aşa cum noi nu spunem Federaţiei Ruse unde să îşi pună sau să nu îşi pună propriile forţe pe teritoriul său.

Ceea ce spunem Federaţiei Ruse este că e totalmente anacronic şi este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poţi să ameninţi cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent şi democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roşie, nu cea pe care o spune şeful diplomaţiei de la Moscova", a declarat Mircea Geoană.

Reamintim că Ministerul rus de Externe a cerut ca forţelor NATO să părăsească România şi Bulgaria, ca parte din garanţiile de securitate pe care le cere Kremlinul. Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997. Detalii aici.