"Am greşit, vreau să mor", declara mecanicul trenului care a deraiat în Spania

Francisco José Garzon, mecanicul trenului care a deraiat în Spania cauzând moartea a 80 de persoane, "a refuzat să răspundă întrebărilor poliţiei" şi va fi "prezentat mai devreme posibil judecătorilor ", a declarat vineri, douăzeci şi şase iulie un purtător de cuvânt al poliţiei Spaniole.
Premierul spaniol Minister Mariano Rajoy vizitează locul tragediei feroviare din Galicia, Santiago de Compostela (LAVANDEIRA JR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.07.2013

UPDATE - Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că Francisco José Garzon, mecanicul trenului care a deraiat în Spania cauzând moartea a 80 de persoane, a fost acuzat oficial de omor prin imprudenţă.

Francisco José Garzon, mecanicul trenului care a deraiat în Spania cauzând moartea a 80 de persoane, "a refuzat să răspundă întrebărilor poliţiei" şi va fi "prezentat cât mai curând posibil judecătorilor ", a declarat vineri, douăzeci şi şase iulie un purtător de cuvânt al poliţiei Spaniole.

Aflat încă în spital ca urmare a rănilor suferite în accidentul de tren, mecanicul în vârstă de 42 de ani a fost deja interogat de poliţie, acuzat de "imprudenţă" şi "infracţiuni legate de accident", titrează cotidianul spaniol El Mundo.

Numărul celor morţi în accident se ridica la 80 de persoane. Doar 72 de corpuri au putut fi identificate. Cea mai mare parte dintre victimele accidentului sunt cetăţeni spanioli. Printre ei, patru străini, un algerian, un mexican, un american, şi un francez. 178 de persoane au fost rănite, dintre care 81 erau în continuare internate în spital în cursul zilei de ieri.

De ce nu există urme de frânare? Este întrebarea cheie în această anchetă.

Conform unei înregistrării audio difuzate de cotidianul spaniol El Pais, mecanicul de locomotivă a recunoscut că trenul rula cu 190 km /oră, pe o porţiune în care limita este de obicei, de 80 km / oră. În aceeaşi înregistrare Garzon poate fi auzit spunând: "Am greşit, vreau să mor."

Potrivit El Pais, un semnal de alarmă apărut pe tabloul de comandă i-ar fi indicat mecanicului că trebuie să încetinească atunci când s-a apropiat de viraj. La prima reconstituire a faptelor, el a recunoscut că a văzut semnalul de pe tabloul de bord şi a apăsat pe un buton pentru a confirma că a primit această alertă.

Eroare umană sau defecţiune tehnică?

Trenul a deraiat miercuri seară la patru kilometri de gara Santiago de Compostela, pe când intra într-o curbă. Locul în care a avut loc accidentul este cunoscut ca fiind periculos. Pe 10 decembrie 2011, un alt tren de mare viteză s-a înclinat simţitor în acelaşi viraj şi pasagerii au spus ca şi-au pierdut echilibrul.

Se speculează că accidentul a fost cauzat de o eroare umană la care se adaugă proastă funcţionare a sistemului de siguranţă a căilor ferate.
Secretarul de Stat pentru Transporturi, Rafael Catala, a avertizat însă că este necesar "să se aştepte rezultatele anchetei penale şi a investigaţiei Comisiei de anchetă a Departamentului" înainte de a trage concluzii.

"Sper că nu au murit oameni, căci îi voi avea pe conştiinţă!", declara Garzon imediat după accident

Garzon avea treizeci de ani de experienţă profesională la Renfe, compania publică a căilor ferate spaniole, nu însă şi foarte mult discernământ.

Jurnaliştii, care au investigat activităţile lui Garzon pe reţelele sociale, au descoperit că şoferul a postat cu câteva luni în urmă pe Facebook, o poză cu acul vitezometrului de pe tabloul de bord al trenului, atingând o viteză de 200 km / oră pe aceeaşi porţiune care s-a produs accidentul.

"Imaginează-ţi ce agitaţie ar fi să treci pe lângă Garda Civilă şi să îi depăşeşti", ar fi fost comentariul lui Garzon la poza respectivă, mai informează cotidianul El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor