Alina Gorghiu: Strategia Anticorupţie riscă să rămână doar un document programatic
alte articole
Deputatul liberal Alina Gorghiu consideră că adoptarea Hotărârii de Guvern privind Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) este un demers binevenit şi cerut de multă vreme de partenerii europeni, ce riscă să rămână însă doar un "document programatic" în lipsa unui buget adecvat.
Alina Gorghiu solicită Guvernului şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să respecte principiul transparenţei decizionale şi să dea publicităţii textul final al Strategiei Naţionale Anticorupţie, imediat după aprobarea acesteia în Guvern.
"Desigur, ideile nu sunt noi, au tot fost discutate, fie în Parlament, fie în dialogul cu societatea civilă, motiv pentru care PNL agreează Strategia adoptată de Guvern, dar atrage atenţia asupra faptului că măsurile expuse nu sunt dublate şi de finanţarea necesară pentru punerea lor în practică. La o lectură sumară, e de observat că Guvernul a "uitat" să bugeteze, pentru suplimentarea schemelor de personal, trei actori importanţi ai luptei împotriva corupţiei - Autoritatea Electorală Permanentă, Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Deşi suntem în an electoral, Guvernul recunoaşte în nota de fundamentare a SNA că fondurile de aproape 350.000 de lei, necesare suplimentării personalului AEP, nu erau prevăzute în Proiectul bugetului pe anul 2012", afirmă deputatul PNL într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Gorghiu susţine că, în cazul AEP, Strategia urmăreşte şi creşterea capacităţii administrative de control a Autorităţii, prin asigurarea resurselor necesare, precum şi organizarea periodică de către Autoritatea Electorală Permanentă a unor sesiuni de formare pentru reprezentanţii partidelor politice. Însă, deputatul precizează că a fost propusă majorarea schemei de personal a AEP cu 11 posturi, dintre care opt la nivelul filialelor regionale şi trei la nivel central, dar acestea nu pot fi ocupate în lipsa suplimentării bugetului.
"SNA prevede suplimentări bugetare şi la Consiliul Concurenţei, care ar avea nevoie de încă 1,1 milioane de lei pentru cheltuieli de personal, pentru alte zece posturi. "Consiliul Concurenţei, în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie, necesită personal specializat având o înaltă calificare profesională, întrucât activitatea de identificare şi instrumentare a înţelegerilor anticoncurenţiale, precum şi de combatere a concurenţei neloiale este una complexă, iar la nivelul Consiliului Concurenţei se înregistrează, în prezent, un deficit de personal, pentru realizarea sarcinilor asumate în cadrul SNA", se arată în nota de fundamentare. Astfel, strategia aprobată de Guvern prevede că "pentru atingerea obiectivelor specifice prevăzute (...) se apreciază ca absolut necesară suplimentarea numărului de posturi pentru personalul cu atribuţii de verificare "ex-ante" şi "ex-post" a procedurilor de achiziţie publică cu 14 posturi de consilier superior", mai atrage atenţia Alina Gorghiu.
Ea subliniază că PNL a cerut în repetate rânduri în Parlament, cu precădere la dezbaterea Legii bugetului de stat, suplimentarea fondurilor Ministerului Justiţiei şi ale tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul luptei împotriva corupţiei, dar că toate amendamentele Opoziţiei la acest subiect au fost respinse.
"Pe de altă parte, numai pentru cheltuielile de personal la ANRMAP este nevoie de o suplimentare bugetară cu 835.536 lei. La aceştia se adaugă 107.000 de lei pentru bunuri şi servicii, în vederea achiziţionării unor servicii de pregătire. Aceste servicii costă 3.500 de euro de persoană, în condiţiile în care şapte angajaţi trebuie să intre în acest training", mai spune Gorghiu.
Ea precizează că PNL va susţine, până la momentul revizuirii Constituţiei, accelerarea procedurii de ridicare a imunităţii senatorilor şi deputaţilor pentru faptele de drept comun, precum şi modificarea regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului în acest sens.
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015.