Alexandru Rafila: România va atinge ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 la anul pe vremea asta

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)

Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat, sâmbătă la postul B1 TV, că România va atinge ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 “la anul pe vremea asta”, în contextul în care borna intermediară de 5 milioane de vaccinaţi la nivel naţional a fost atinsă abia pe 31 iulie.

„Am depăşit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat”, a afirmat reprezentantul României la OMS.

La întrebarea cât de bună este vestea că s-a ajuns la 5 milioane de persoane vaccinate, Alexandru Rafila a replicat:

„Nu pot să fie bune pentru că în mod evident am depăşit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat şi avea dreptate atunci să îl fixeze la data de 1 iunie, cu speranţa că până la 1 septembrie, dacă vă aduceţi aminte, a spus că se vor vaccina 10 milioane de persoane. Or, 10 milioane în cel mai bun caz le atingem la anul pe vremea asta, aşa că nu cred că este o veste foarte bună pentru că România se situează la jumătate faţă de media Uniunii Europene în ceea ce priveşte proporţia de persoane vaccinate şi lucrul acesta s-ar putea să aibă un impact serios asupra sistemului de sănătate pentru că deosebirea între România şi celelalte state din Uniunea Europeană va fi următoarea, persoanele care se vor infecta în România s-ar putea să aibă nevoie de o asistentă medicală spitalicească mult mai frecvent şi – Doamne, fereşte! – să ajungă în Terapie Intensivă sau, chiar mai rău, să avem cazuri de deces”.

Rafila a mai adăugat că „în ţările care înregistrează numere mari de cazuri, din vestul Europei, datorită acoperirii vaccinale mari cazurile acestea grave şi decesele practic nu apar la populaţia vaccinată şi cred că acesta – sau acesta ar trebui să fie – principalul obiectiv şi al nostru".

"Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranţe. Eu i-am auzit şi pe domnul prim-ministru, şi pe domnul prefect al Bucureştiului că nu ştiu ce ar putea să facă”, susţine fostul reprezentant al României la OMS.