Alexandr Slusari: „Regimul mafiot” din R. Moldova nu are nevoie de agricultorii autohtoni

Importatori sub acoperirea guvernării R. Moldova au stabilit preţul la cartofi cum au vrut ei şi actualmente scot supraprofit pe seama populaţiei din cea mai săracă ţara din Europa, afirmă deputatul ACUM.
Alexandr Slusari şi Andrei Năstase la Piaţa Centrală din Chişinău
Alexandr Slusari şi Andrei Năstase la Piaţa Centrală din Chişinău (facebook.com/Alexandr Slusari)

Deputatul blocului ACUM, Alexandr Slusari crede că guvernarea de la Chişinău duce o politică premeditată împotriva agricultorilor autohtoni şi în favoarea importatorilor produselor agricole, majorarea preţurilor la cartofi fiind un exemplu elocvent.

Politicianul notează că mulţi ani nu s-a făcut nimic în domeniul irigării. Lacurile au fost cedate (deseori ilegal) foştilor (actualilor) vameşi, poliţişti, procurori şi judecători pentru creşterea peştelui, iar fermierii practic nu au acces la apă. Staţiunile de irigare au rămas fără finanţare şi se face tot posibilul pentru lichidarea acestor entităţi.

De asemenea, deputatul menţionează că în ultimii ani a avut loc un import excesiv de cartofi la preţ relativ ieftin. Guvernul, având mecanismele legale de intervenţie, nu a acţionat deloc. Prin urmare, sute de producători de cartofi, lipsiţi de sisteme dre irigare şi sufocaţi de import invaziv, au renunţat să cultive cartoful. Pe piaţa internă a apărut deficit.

„Drept rezultat, un grup îngust de importatori sub acoperirea celor de la guvernare au stabilit preţul la cartofi cum au vrut ei şi actualmente îşi scot supraprofit pe seama populaţiei din cea mai săracă ţara din Europa. Eu cred că în scurt timp aceeaşi soartă îi aşteaptă pe mai mulţi producători de fructe şi legume”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, Alexandr Slusari atenţionează că „regimul mafiot” nu are nevoie de agricultorii autohtoni, de locuri de muncă, de oameni, care să muncească acasă. „Visul lui Plahotniuc - Moldova de offshor. Cloaca Europei. Cu populaţia de maximum 700 de mii de oameni. Atractivă pentru capital murdar. Cu mai multe cazinouri, hoteluri şi cluburi de noapte.”