Aleksandr Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin, inainte de a fi ucis

Aleksandr Litvinenko, fostul spion rus care a cerut azil in Marea Britanie cu sase ani in urma si a murit joi noaptea, il acuzase pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, de uciderea sa.
LONDRA, Regatul Unit: Politia britanica pazeste intrarea in casa fostului spion rus, Alexander Litvinenko, in nordul Londrei, 24 Noiembrie 2006. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Dana Betlevy
27.11.2006

Aleksandr Litvinenko, fostul spion rus care a cerut azil in Marea Britanie cu sase ani in urma si a murit joi noaptea, il acuzase pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, de uciderea sa.

Intr-o ultima declaratie, citita de un prieten, Alex Goldfarb, Litvinenko i se adreseaza direct lui Putin, afirmand: "Poate ca reusiti sa ma reduceti pe mine la tacere, dar aceasta tacere va va costa. Ati dovedit ca sunteti tot atat de barbar si nemilos pe cat sustin cei mai inversunati critici ai dumneavoastra. Ati demonstrat ca nu aveti nici un pic de respect pentru viata, libertate sau valorile civilizatiei".

In scrisoarea redactata cu 48 de ore inaintea mortii, Litvinenko afirma ca Vladimir Putin "nu este demn" de pozitia pe care o ocupa.

Politia antitero din Marea Britanie a preluat ancheta in cazul Litvinenko

Politia antitero din Marea Britanie a preluat ancheta asupra mortii fostului ofiter rus de informatii Aleksandr Litvinenko.

Anchetatorii intentioneaza sa discute cu prietenii si apropiatii lui Litvinenko si sa studieze cu atentie inregistrarile video dinaintea mortii sale. Agentia britanica pentru Protectia Sanatatii sustine ca fostul spion rus a murit din cauza iradierii cu poloniu 210.

Oficiali si experti din Agentia britanica pentru Protectia Sanatatii au declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca s-au descoperit in corpul fostului spion rus Aleksandr Litvinenko reziduuri radioactive si ca, in prezent, toti cei care au intrat in contact cu el sunt scanati, pentru a stabili nivelul de radioactivitate, atat al personalului medical, cat si al saloanelor din cele doua spitale unde a fost internat Litvinenko.

Expertul in radiologie Robert Cox a precizat ca, joi, Divizia de Protectie impotriva Radiatiilor a fost informata de politie ca in urina lui Litvinenko s-au descoperit cantitati mari de radiatii alfa, eliberate de izotopul radioactiv poloniu 210.

El a explicat ca iradierea in doze mici nu are simptome clinice imediate, dar este cancerigena; in doze mari si foarte mari, insa, iradierea afecteaza atat de grav organele interne si maduva spinarii, incat ele nu mai functioneaza normal, iar aceste simptome clinice sunt evidente imediat.

Poloniul 210 se gaseste in mod natural, in doze foarte mici, atat in organismul uman, cat si in unele alimente. In doze mari, el poate fi produs prin bombardare cu neutroni. Daca aceste doze mari sunt ingerate sau inhalate, radiatiile alfa distrug tesuturile organelor interne.

Otravirea lui Aleksandr Litvinenko este o crima care a fost organizata in interese de stat, scrie ziarul "Times", citand surse din cadrul serviciului de informatii al Marii Britanii.

Intr-un interviu acordat ziarului citat, un inalt reprezentant al guvernului britanic presupune ca aceasta crima a fost executata de agenti straini, dar nu a precizat un stat concret.

Metalul radioactiv cu care a fost otravit Litvinenko putea fi adus in Marea Britanie din strainatate

Metalul toxic si radioactiv, poloniu-210, cu care a fost otravit Aleksandr Litvinenko, putea fi adus in Marea Britanie din strainatate. Si asta pentru ca detectoarele de radiatii de pe aeroporturi nu sunt capabile sa descopere acest metal din cauza capacitatii scazute de penetrare a particulelor alfa.

Tocmai din aceasta cauza, multa vreme nu s-a reusit identificarea poloniului din organismul lui Aleksandr Litvinenko, scrie presa britanica.

Specialistii atrag atentia si asupra altui fapt: poloniul imbogatit, folosit in scopuri criminale, poate fi obtinut doar "cu ajutorul unui reactor nuclear sau al unui accelerator de particule", si in nici un caz in conditii mestesugaresti.

Urme de substanta radioactiva au fost gasite intr-un restaurant sushi si intr-un hotel din Londra, unde Aleksandr Litvinenko a avut o serie de intalniri la data de 1 noiembrie, a anuntat postul de televiziune Sky News, citand surse din cadrul organelor de ordine.

Substanta putea ajunge in organism prin ingerarea de alimente iradiate, prin caile respiratorii sau prin taierea pielii.

Este posibil ca locuinta lui Boris Berezovski din Londra sa fi fost expusa iradierii radioactive

Este posibil ca locuinta din Londra a emigrantului rus Boris Berezovski sa fi fost expusa iradierii radioactive. Este vorba de cladirea situata in nordul Londrei, in care a locuit Aleksandr Litvinenko impreuna cu familia sa.

In prezent, politia desfasoara o serie de actiuni de verificare la aceasta adresa, informeaza Gazeta.Ru, citand agentii occidentale. Deocamdata, Boris Berezovski se abtine de la comentarii pe marginea ultimelor evenimente, el declarand, intr-un interviu pentru "Komsomolskaia Pravda", doar ca va face o declaratie saptamana viitoare.

Amintim ca Boris Berezovski a fost nevoit sa paraseasca Rusia cu cativa ani in urma. Aflat la Londra, Berezovski a criticat des si destul de dur regimul Putin.

Londra cere Moscovei furnizarea oricarei informatii care ar putea ajuta in ancheta asupra mortii lui Litvinenko

Londra cere Moscovei furnizarea oricarei informatii care ar putea ajuta in ancheta asupra mortii fostului ofiter FSB, Aleksandr Litvinenko, au anuntat reprezentanti ai Foreign Office-ului britanic. Anterior, ei au desfasurat consultari pe aceasta tema cu reprezentantii Ministerului de Externe al Rusiei.

Marea Britanie a ridicat, de asemenea, in fata Rusiei problema mortii lui Aleksandr Litvinenko, subliniind ca acest caz este unul destul de serios.

Dupa cum a declarat presedintele Rusiei, Vladimir Putin, el spera ca "organele de ordine britanice sa inteleaga nivelul raspunderii sale pentru securitatea cetatenilor care se afla pe teritoriul lor".

Rusia, chemata sa dea explicatii in legatura cu asasinarea unor ziaristi

Guvernului Rusiei i s-a cerut sa ofere mai multe informatii despre ancheta deschisa cu privire la presupusii asasinii platiti, angajati sa asasineze o serie de ziaristi, care, la fel ca Aleksandr Litvinenko, au criticat autoritatile ruse.

Apelul a fost lansat de Miklos Haraszti, un oficial insarcinat cu monitorizarea libertatii presei din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Haraszti a declarat pentru BBC ca guvernul rus are o oarecare responsabilitate si in privinta recentei asasinari a ziaristei Anna Politkovskaia.

Ambasadorul Rusiei la Londra, rugat sa dea explicatii in legatura cu decesul lui Aleksandr Litvinenko

Ambasadorului Federatiei Ruse la Londra i s-a cerut sa furnizeze informatii in legatura cu moartea fostului agent al serviciilor ruse de informatii, Aleksandr Livtinenko, care a murit joi, in capitala Marii Britanii.

Comisia guvernului britanic de securitate pentru situatii de urgenta s-a intrunit pentru a examina cazul. Cel putin o parte din misterul legat de moartea lui Litvinenko este acum rezolvat, anume ca radiatiile de tip alfa provin de la iradierea cu poloniu, fiind in mod sigur vorba despre o otravire deliberata.

Ceea ce nu este insa clar, este cine s-ar putea afla in spatele acestui asasinat. Dupa cum este cunoscut, intr-un bilet scris cu putin timp inainte de a muri, Litvinenko l-a acuzat pe presedintele Vladimir Putin.

Oficialitatile britanice afirma ca felul in care Litvinenko a fost omorat, atat de sofisticat, demonstreaza clar ca asasinatul nu a fost opera unui amator.

Lucratori ai politiei britanice ar putea veni la Moscova pentru discutii cu cativa martori in cazul Litvinenko

Lucratori ai politiei britanice ar putea veni la Moscova pentru a purta discutii cu cativa martori in cazul Aleksandr Litvinenko, anunta gazeta britanica "The Evening Standard".

Fostul ofiter KGB, acum om de afaceri rus, Andrei Lugovoi, care s-a intalnit cu Litvinenko, pe 1 noiembrie, la Londra a afirmat ca Litvinenko nu a mancat si nu a baut nimic.

Lugovoi a declarat, de asemenea, ca Litvinenko nu l-a considerat pe el vinovat de otravirea sa. Potrivit afirmatiilor lui Lugovoi, el este gata sa dovedeasca neimplicarea sa in moartea fostului ofiter FSB.

Rusia neaga din nou orice amestec in moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko

Litvinenko a fost un critic ferm al guvernului presedintelui Putin, afirmand printre altele ca autoritatile ruse sunt responsabile pentru atentatele cu bombe pe baza de hexogen, care au fost plasate in blocuri (din Moscova - n.n.), in urma cu sapte ani, si care s-au soldat cu moartea a 200 de civili.

Atacurile au fost atribuite rebelilor ceceni si au dus la declansarea celui de-al doilea razboi cecen.

Autoritatile ruse au negat din nou orice implicare in moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko.

Totusi, unul dintre prietenii fostului agent de spionaj, membru britanic al Parlamentului European, Gerard Batten, a facut o legatura intre moartea acestuia si modificarile recent efectuate in legile rusesti: " In aceasta vara, Rusia a adoptat doua legi care ii confera dreptul de a asasina persoane aflate in strainatate, critici ai regimului sau, pe care ii eticheteaza drept extremisti".

(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor