Alegeri primare republicane: scenariul post-Santorum

Rick Santorum, candidatul cel mai apropiat dreptei religioase, a anunţat marţi că îşi suspendă campania, lăsându-i cale liberă lui Mitt Romney la nominalizarea Partidului Republican.
Fostul senator de Pennsylvania, Rick Santorum. (Andrew Burton/Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Rick Santorum, candidatul cel mai apropiat dreptei religioase, a anunţat marţi că îşi suspendă campania, lăsându-i cale liberă lui Mitt Romney la nominalizarea Partidului Republican. La 6 noiembrie vor fi Obama şi Romney cei care îşi vor disputa Casa Albă. Santorum a invocat motive personale, internarea în spital a fiicei sale Bella, care suferă de o boală congenitală. Adevărul este că ultimele victorii ale lui Romney i-au redus mult şansele lui Santorum, iar o înfrângere în Pennsylvania, cum îi prognozau sondajele, ar fi fost o grea lovitură, nu doar pentru alegerile primare, ci pentru viitorul carierei sale politice. Iată scenariul post-Santorum, notează joi ziarul ABC.

Santorum nu a vorbit de o retragere, ci de o suspendare. Practic este vorba de o abandonare a alegerilor, dar teoretic el poate continua să strângă fonduri. Este o formulă deja utilizată de republicanul Herman Cain în decembrie. Nici democrata Hillary Clinton nu şi-a dat drept încheiată campania în 2008. Un candidat îşi poate considera finalizată candidatura, doar după ce îşi plăteşte toate datoriile şi obligaţiile. Ce se va întâmpla cu delegaţii lui Santorum? Câştigător al alegerilor primare în 11 state, Santorum a obţinut 285 de delegaţi, faţă de 661 pentru Romney. Dintre aceştia, 84 i-a obţinut în state unde delegaţii sunt liberi să voteze orice candidat al Convenţiei Naţionale din Tampa. Restul vor trebui să-l sprijine pe Santorum, dacă acesta nu va decide să-şi dea voturile altui candidat.

Santorum nici măcar nu l-a menţionat pe Romney, care i-a cerut deja o reuniune pentru a strânge rândurile în jurul său. Acelaşi lucru i l-a cerut şi Gingrich, al treilea pe listă cu 136 de delegaţi şi a cărui campanie se resimte după ce magnatul Sheldon Adelson a încetat să-l mai finanţeze. Gingrich a anunţat că nu se retrage şi a cerut votul susţinătorilor lui Santorum. Prin urmare alegerile nu s-au încheiat. Newt Gingrich şi Ron Paul, deşi cu puţine şanse îşi menţin candidaturile. S-ar putea însă ca Romney să atingă obiectivul celor 1.140 de delegaţi mai repede decât prevăzut. După ce a lansat mesaje dreptei pentru a-l combate pe Santorum, fostul guvernator de Massachusetts trebuie să recupereze centrul politic.

Un sondaj recent îi acorda lui Obama un avantaj de nouă puncte în cele 12 state unde votul oscilează la fiecare patru ani. Un alt obstacol pentru Romney este votul femeilor, care îl avantajează pe Obama în Florida, Colorado sau Iowa. Romney este obligat să găsească şi un mod de a vorbi despre religia sa mormonă. Nu a menţionat-o până acum, dar mulţi o consideră o sectă. Potrivit unui sondaj din iunie anul trecut, 22% din electorat nu este dispus să voteze un mormon. Un alt dezavantaj este şi bogăţia sa. Cu o avere de 200 de milioane de euro, el a plătit în 2011 mai puţine impozite decât clasa de mijloc. Între 2010 şi 2011 el a plătit 6,2 milioane de dolari, în timp ce 4 milioane le-a donat Bisericii Mormone.

Se prevede ca Obama să-l atace prin prisma decalajului social. Într-un discurs pronunţat marţi el a reiterat necesitatea de a majora impozitele pentru cei bogaţi pentru a frâna 'breşa tot mai mare' dintre ei şi clasa de mijloc. În linia dreaptă a alegerilor, va intra în joc şi decizia Curţii Constituţionale privind reforma medicală a lui Obama. Unul din succesele cele mai notabile ale actualului preşedinte al SUA, dar şi cel mai criticat de republicani. Dar reforma lui Obama seamănă mult cu cea pe care Romney a aprobat-o în Massachusetts. Mai mult ca sigur că Obama va scoate în evidenţă acest lucru.

Opţiunile lui Obama depind însă şi de rata şomajului. Doar Franklin D. Roosevelt a fost reales cu o rată de peste 7,2%, în timp ce indicele actual este de peste 8%, dar cu tendinţă pozitivă. Romney îşi vinde imaginea de bun administrator dar s-a descoperit că lucrurile nu au stat aşa când s-a aflat în fruntea firmei Bain Capital, însărcinată cu redresarea companiilor, cu preţul trimiterii masive în şomaj. Obama i-ar putea transmite următorul mesaj: 'Celor care susţin crearea locurilor de muncă le este greu să justifice cum de au lăsat 1.700 de familii pe drumuri'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor