Rick Santorum, singurul conservator autentic din cursa pentru învestitura republicană

Candidatul la învestitura republicană din SUA, Rick Santorum. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Rick Santorum, se prezenta drept singurul conservator veritabil din cursa pentru învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale şi îşi propunea să redea grandoarea Statelor Unite printr-o întoarcere la valorile tradiţionale.

În vârstă de 53 de ani, Rick Santorum are origini italiene, este un catolic fervent şi, căsătorit de la 21 de ani, are chiar mai mulţi copii decât mormonul Mitt Romney - şapte. Reputat pentru intransigenţa sa şi pentru apărarea valorilor creştine, John "Rick" Santorum nu avea însă mijloacele şi organizarea de care dispune fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, pentru a spera să câştige învestitura Partidului Republican, ca să-l înfrunte, în noiembrie, pe democratul Barack Obama în alegerile prezidenţiale.

Santorum a vrut să fie o opţiune ultraconservatoare în faţa moderatului Mitt Romney, iar părerile sale ultraliberale s-au manifestat şi în materie de economie. El a pledat pentru o reformă fiscală şi reechilibrarea bugetului. "Viziunea sa pentru America este de a-i reda grandoarea prin promovarea religiei, familiei şi libertăţii", spune site-ul său de campanie, care precizează că Rick Santorum este "un conservator coerent pe toate fronturile, atât prin discrus, cât şi prin fapte". Acelaşi site de campanie spune că Santorum a fost considerat "un tip de conservator gen Tea Party înainte chiar să existe un Tea Party" (mişcare ultraconservatoare).

În dezbaterile televizate el şi-a manifestat ostilitatea faţă de căsătoriile homosexuale, avort - chiar şi în caz de viol - şi contracepţie, chiar dacă a susţinut că nu vrea să interzică pastilele contraceptive, dacă ajunge preşedinte.

S-a născut la 10 mai 1958, la Winchester, Virginia. Tatăl său era imigrant italian, iar mama de origini italo-irlandeze.

A făcut studii de Drept şi a fost avocat la Pittsburg înainte de a deveni asistent parlamentar la Washington.

Mare amator de tenis, suplu, cu statură zveltă, Rick Santorum a fost ales prima oară în Camera Reprezentanţilor în 1990, la numai 32 de ani, obţinând victoria într-un stat tradiţional democrat. A devenit senator în 1995, pentru ca în 2006 să fie învins la un scor categoric din cauza că sprijinea cu tărie politicile preşedintelui George W. Bush. Ca senator, Santorum a fost preşedinte al Conferinţei Republicane a Senatului, ceea ce l-a făcut să fie, din 2001 până în 2007, cel de-al treilea republican ca rang din Senat.

În Congres, s-a făcut remarcat pentru lupta sa împotriva dreptului la avort. De altfel, în campanie el a povestit cu lacrimi în ochi cum a trebuit să se resemneze, împreună cu soţia sa, în 1996, pentru provocarea naşterii, la 20 de săptămâni, a unui făt neviabil. Refuzând să ducă trupul neînsufleţit la morgă, cuplul şi-a petrecut noaptea la spital, la căpătâiul micului mort, pe care apoi l-a prezentat şi celorlalţi copii ai familiei.

Soţia sa, Karen Santorum, a scris apoi o carte despre această experienţă. Ea a fost timp de nouă ani asistentă într-o unitate de terapie intensivă pentru nou-născuţi. Unul dintre cei şapte copii ai lor a fost diagnosticat cu Trisomia 18, o boală genetică gravă.

În 2003, Santorum a iscat un adevărat scandal după ce a părut să pună semnul egalităţii între homosexualitate, incest, bigamie, adulter şi poligamie.

În planul politicii externe, în privinţa Iranului, de pildă, îl consideră pe Barack Obama un "naiv" şi are opinii radicale. Împărtăşea opiniile lui Bush în privinţa războiului împotriva terorismului şi consideră că ocuparea Irakului şi Afganistanului pentru o perioadă lungă de timp poate aduce rezultate bune.

În privinţa imigraţiei, se împotriveşte "amnistierii" imigranţilor ilegali, iar teoriile despre încălzirea globală le consideră "junk science".

În 2006, Bono de la U2 declara pentru New York Times: "Cred că Rick Santorum are un fel de sindrom Tourette; întotdeauna spune cele mai nepopulare lucruri".

După ce nu a mai fost senator, Santorum a lucrat ca avocat, a predat şi a fost colaborator la Fox News. Şi-a format comitetul explorator pentru candidatura la prezidenţiale la 13 aprilie 2011 şi şi-a anunţat oficial candidatura la 6 iunie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor