Candidatul la învestitura republicană Rick Santorum s-a retras din cursa pentru Casa Albă

Candidatul la învestitura republicană Rick Santorum s-a retras din cursa pentru Casa Albă, ceea ce îl lasă pe Mitt Romney favoritul detaşat, relatează BBC News.
Candidatul la învestitura republicană, Rick Santorum. (Jeff Swensen / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Candidatul la învestitura republicană Rick Santorum s-a retras din cursa pentru Casa Albă, ceea ce îl lasă pe Mitt Romney favoritul detaşat, relatează BBC News.

Fostul senator de Pennsylvania a făcut anunţul la o conferinţă de presă din oraşul Gettysburg. El a fost însoţit de copiii şi soţia sa, Karen.

"Deşi cursa pentru preşedinţie s-a terminat pentru mine, nu am încheiat lupta", a spus conservatorul Santorum.

Candidatul îşi suspendase în ultimele zile campania, pentru că fiica sa în vârstă de trei ani, Isabella, care suferă de o boală genetică rară, a fost internată.

Santorum s-a dovedit unul dintre cei mai importanţi rivali ai lui Romney. El a declarat că a depăşit aşteptările, adăugând: "În pofida şanselor, am câştigat în 11 state (...), milioane de voturi". "Câştigăm într-un mod diferit. Am atins inimi", a spus el.

Santorum i-a amintit în discurs pe voluntarii cu care a colaborat în timpul campaniei. "Fără ajutorul unor oameni precum Wendy, din Iowa, care a dat 5.000 de telefoane, sau al fetelor din Tulsa, Oklahoma, a căror melodie 'Game on' a devenit un succes pe internet, campania nu ar fi ajuns atât de departe", a spus fostul senator.

El făcea campanie în Pennsylvania, statul său natal, înainte de alegerile primare din 24 aprilie. Dar se afla mult în urma lui Romney în ceea ce priveşte finanţarea şi risca să piardă scrutinul din stat pentru a doua oară în şase ani, potrivit analiştilor.

În 2006, Santorum a pierdut mandatul de senator de Pennsylvania la o diferenţă de 18% din sufragii.

În plus, fostul senator se afla mult în urma lui Romney în ceea ce priveşte numărul de delegaţi necesari pentru a obţine învestitura republicană la Convenţia de la Tampa, Florida, de la sfârşitul lunii august.

Într-un comunicat, Romney l-a felicitat pe Santorum pentru campanie, numindu-l un "concurent capabil şi demn". "S-a dovedit a fi o voce importantă în partidul nostru", a declarat fostul guvernator de Massachusetts.

La rândul său, candidatul Newt Gingrich a spus că Santorum a avut o "campanie remarcabilă", adăugând că "succesul său este o dovadă a tenacităţii sale şi a puterii principiilor conservatoare".

Gingrich a precizat că el va rămâne în cursă, într-un efort de a extinde discuţia politică şi a oferi o alternativă conservatoare la Romney.

Şi congresmanul de Texas Ron Paul l-a felicitat pe fostul senator pentru campanie. Paul are în prezent cei mai puţin delegaţi, dar a refuzat să se retragă din cursă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor