Alain Delon, legenda cinematografiei franceze, s-a stins din viaţă la 88 de ani

Alain Delon în „Laleaua neagră” (Getty Images)
Redacţia
18.08.2024

Alain Delon, una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei franceze din anii 1960, a murit la vârsta de 88 de ani. Actorul, cunoscut pentru interpretarea personajelor dure în filme iconice precum „Samuraiul”, „Borsalino” sau "Laleaua neagră", a fost o personalitate marcantă a epocii de aur a filmului francez.

„S-a stins din viaţă în linişte, la reşedinţa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familie”, a transmis agenţia de presă AFP, într-un comunicat citat de BBC.

Delon a avut probleme de sănătate în ultimii ani, iar destrămarea familiei sale a ţinut recent prima pagină a ziarelor din Franţa.

Descris odată ca fiind cel mai frumos bărbat din cinematografie, Delon a jucat în filme de succes precum „Leopardul” şi „Rocco şi fraţii săi”. Începând cu anii '90, apariţiile sale pe ecran au devenit tot mai rare, dar el a rămas o prezenţă constantă în rubrica celebrităţilor. De-a lungul carierei sale, Delon a apărut în peste 90 de filme.

Într-o declaraţie a familiei sale se precizează: „Alain Fabien, Anouchka, Anthony, precum şi (câinele său) Loubo, sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. El a murit paşnic în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familie.”

Ziarul Le Parisien l-a numit pe Delon „o legendă a cinematografiei”, în timp ce Liberation l-a descris ca fiind „o personalitate marcantă a cinematografiei, simbol al masculinităţii misterioase, un actor cu o carismă nebună.”

Ultima apariţie publică majoră a lui Delon a avut loc în mai 2019, când a primit un Palme d'Or onorific la Festivalul de Film de la Cannes. În cadrul evenimentului, actorul a ţinut un discurs emoţionant, sugerând că îşi ia rămas bun de la cinematografie.

În ultima perioadă, destrămarea familiei sale a continuat să facă titluri în presa franceză. Cei trei copii ai săi au avut divergenţe publice, implicându-se într-o serie de insulte, acuzaţii, procese şi înregistrări secrete, majoritatea legate de tratamentul său medical. În aprilie anul acesta, un judecător l-a plasat pe Delon sub „curatelă consolidată”, limitându-i astfel libertatea de a-şi administra bunurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor