Ajutor de şomaj pentru o parte a moldovenilor rămaşi fără serviciu după declararea stării de urgenţă

Lei moldoveneşti (bnm.md)
Maria Maevschi
19.05.2020

Moldovenii fără serviciu, inclusiv cei reveniţi de peste hotare, ar beneficia, potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) de ajutor de şomaj. Aproximativ 11 mii de beneficiari cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de şomaj în valoare de 2775 de lei lunar, în perioada stării de urgenţă, şi-au primit deja banii.

De ajutoare au beneficiat şi peste 2400 de persoane cu statut de şomer, a mai anunţat MSMPS. În acest sens, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a transferat din bugetul de stat 23 de milioane de lei.

Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat că numărul celor care au solicitat suport în perioada stării de urgenţă a crescut de peste 30 de ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Precizăm că acest lucru se datorează faptului că timp de cel puţin 2 luni, cât a durat perioada stării de urgenţă, majoritatea bugetarilor din Republica Moldova au fost nevoiţi să stea acasă, unii dintre ei pierzându-şi astfel locul de muncă, fiind obligaţi de către angajatori să scrie o cerere de concediere.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au anunţat că suma suportului s-a calculat din ziua în care a fost depusă solicitarea şi până la încheierea stării de urgenţă, până pe 15 mai.

Cererile au fost recepţionate până la încheierea stării de urgenţă, adică până pe 15 mai. Solicitările şi copiile actelor au putut fi depuse la distanţă, prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale, pentru prevenirea riscului răspândirii infecţiei cu coronavirus şi respectării securităţii şi sănătăţii la locul de muncă al angajaţilor”, a declarat directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

Angajaţii ANOFM au specificat că în unele zile au fost depuse şi peste 400 de dosare. „În perioada 7 aprilie - 11 mai, au fost emise 12 mii de decizii de acordare a ajutorului de şomaj, care ulterior au fost transmise către Casa Naţională pentru Asigurări Sociale pentru stabilirea suportului, a explicat şefa serviciului monitorizare ANOFM, Marcela Ganea.

La solicitarea sprijinului, dar şi la înregistrarea statutului de şomer, persoanele care şi-au pierdut locul de muncă nu trebuie să deţină poliţă medicală. În schimb, cei care nu confirmă un stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni şi persoanele revenite de peste hotare sunt obligate să fie asigurate medical. Menţionăm că poliţa de asigurare medicală în Moldova poate fi procurată cu 4056 lei, echivalentul a circa 200 euro.

Dacă persoana nu deţine poliţă medicală, dar întruneşte condiţiile prevăzute de art. 20 al Legii nr.105/2018, poate fi înregistrată cu statut de şomer, dar nu are dreptul la ajutor de şomaj pentru perioada stării de urgenţă”, mai precizează Raisa Dogaru.

Ajutorul de şomaj unic se achită până la 30 iunie. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistraţi peste 26.000 de şomeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor