Agent secret francez cere scuze pentru scufundarea unei nave Greenpeace în urmă cu 30 de ani

Un fost scafandru al serviciului secret francez DGSE, însărcinat cu scufundarea navei Rainbow Peace a grupului Greenpeace în 1985, şi-a cerut scuze pentru acest act la televiziunea neozeelandeză, dezvăluind detalii ale acelei operaţiuni secrete.
Vasul al organizaţiei Greenpeace,scufundat de agenţii francezi în portul Auckland din noua Zeelandă (Getty Images)
Andrei Popescu
07.09.2015

Un fost scafandru al serviciului secret francez DGSE, însărcinat cu scufundarea navei Rainbow Peace a grupului Greenpeace în 1985, a cerut scuze la televiziunea neozeelandeză pentru acest act, dezvăluind detalii ale acelei operaţiuni secrete, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Cele două explozii au avut loc în portul Auckland din Noua Zeelandă în noaptea de 10 iulie 1985. Nava de la Greenpeace se îndrepta spre atolul Mururoa din Polinezia Franceză pentru a protesta împotriva testelor nucleare. Preşedintele francez Francois Mitterrand a dat un ordin direct pentru ca nava să fie oprită cu orice preţ, conform unei investigaţii desfăşurate de ziarul Le Monde după incident.

O operaţiune secretă a fost plănuită şi desfăşurată de un grup de scafandri de luptă ai serviciului secret francez DGSE. Agenţilor li s-a spus că organizaţia Greenpeace a fost infiltrată de agenţi comunişti şi că nava reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională franceză, a mărturisit duminică Jean-Luc Kister la NZTV. Kister a condus echipa de scafandri şi şi-a asumat răspunderea pentru actul de sabotaj din 1985.

Kister, care şi-a continuat serviciul militar după sabotarea navei Greenpace, a declarat că actul i-a apăsat conştiinţa în ultimele 3 decenii încât a simţit nevoia să ceară scuze familiei fotografului portughez Fernando Pereira, singura victimă “accidentală” şi “nevinovată” a exploziilor de la bordul navei Rainbow Warrior.

El a declarat că sabotarea navei a fost o mare greşeală din partea guvernului francez şi “o operaţiune nedreaptă şi secretă desfăşurată împotrivă unei ţări aliate, prietenoase şi paşnice”.

Fostul agent secret a mai susţinut că operaţiunea a fost exagerată, adăugând că el şi colegii săi au trebuit să se supună ordinelor din moment ce erau soldaţi.

Echipa de 12 agenţi condusă de Kister a plantat şi detonat două mine în noaptea de 12 iulie 1985. Doi membri ai echipei, Dominique Prieur şi Alain Mafart, au fost prinşi de detectivii neozeelandezi şi ulterior condamnaţi la 10 şi respectiv 7 ani de închisoare, dar fiecare a executat doar câte doi ani de pedeapsă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor