Aderarea la Schengen. Iohannis susţine că a primit semnale pozitive: "Pe 8 decembrie este posibil un vot"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.

Întrebat dacă există încă posibilitatea ca un vot cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen să aibă loc pe 8 decembrie, Iohannis a răspuns:

"Încă consider că este posibil şi cred că avem încă suficient timp pentru a găsi soluţii la toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări, dar noi suntem pregătiţi să colaborăm, suntem pregătiţi să găsim noi soluţii şi suntem pregătiţi să avem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba despre faptul că unele probleme ar fi noi, ci doar că unele parteneriate necesită să fie consolidate, unele chestiuni trebuie să fie discutate în cadrul unui format mai larg şi, din punctul meu de vedere, totul este încă realizabil înainte de a avea discuţia pe 8 decembrie."

Reamintim că, pe de altă parte, nu mai demult de ieri preşedintele Iohannis a transmis că votul privind aderarea României la Spaţiul Schengen ar putea fi amânat cu o lună sau două, în contextul în care unele ţări încă nu sunt convinse că România nu reprezintă o vulnerabilitate.

"Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată şi interesul meu, al nostru este că atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen", a declarat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne