Acuzaţiile de plagiat au devenit o armă politică în Rusia
Membrii opoziţiei acuză adesea oficialii de nereguli pe scară largă, de falsificarea rezultatelor alegerilor, de furtul a milioane de vistieria statului, ba chiar de ucidere a adversarilor, însă recent, ei au început să formuleze şi acuze de plagiat, relatează The Moscow Times.
Deşi problema poate părea nesemnificativă, descoperirea de nereguli într-o disertaţie a condus deja la demisia unui deputat dintr-un post de conducere al unei comisii din Duma de Stat, iar liderii opoziţiei au acuzat şi alţi politicienii de top de nereguli similare.
'În ultimii ani, sute de parlamentari ruşi, de senatori, de oficiali şi de oameni de afaceri şi-au susţinut disertaţia', a declarat deputatul Ilia Ponomariov într-o postare pe blogul personal, anunţând crearea unui grup numit ''Comisia Publică Anti-Plagiat''.
'Toate acestea ar trebui supuse unei analize minuţioase şi imparţiale', a precizat el, adăugând că oamenii din afara mediului academic adună diplome de dragul unei poziţii, a banilor sau a statutului.
La începutul lunii decembrie, bloggerii au declarat că au descoperit fragmente plagiate în teza deputatului Vladimir Birmaniatov, din Partidul Rusia Unită, iar Ponomariov le-a cerut procurorilor să le examineze concluziile.
Câteva zile mai târziu, Birmaniatov a părăsit funcţia de prim vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie din Duma de Stat, dar a rămas în Dumă, precizând că a vrut să evite să fie acuzat de influenţarea anchetei asupra tezei sale de doctorat.
Grupul anti-plagiat al opoziţiei şi-a publicat primele constatări luna trecută, sub forma unei liste de 14 oficiali, suspectaţi că ar fi plagiat din alţi autori în activitatea lor academică.
Pe listă figurează preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă de mult timp cu acuzaţia că ar fi folosit în mod necorespunzător materiale pentru diploma sa în economie, ministrul culturii, Vladimir Medinski, şi liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Jirinovski, alături de şase deputaţi şi de alţi oficiali.
Potrivit lui Andrei Zaharov, profesor asociat la Şcoala Superioară de Economie, anumite titluri academice în domenii cum ar fi dreptul, economia şi ştiinţele politice au devenit mult mai populare în Rusia în ultimii 15 ani, cu numărul unor astfel de titluri crescând de peste cinci ori.
Pe de altă parte, scandalul plagiatului nu s-a limitat doar la cercurile guvernamentale. În noiembrie, absolvenţii unei şcoli afiliate prestigioasei Universităţi de Stat din Moscova au reclamat Comisiei de Stat pentru Grade şi Titluri Academice că disertaţia directorului şcolii conţinea link-uri care trimiteau către publicaţii inexistente.
La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei a descoperit că numeroase teze de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, unde şeful şcolii aminte îşi susţinuse teza, erau, de asemenea, plagiate. În urma controlului, ministrul educaţiei, Dmitri Livanov, a retras titlurile la 11 persoane.
Mulţi oficiali şi-au susţinut tezele în discipline umaniste, în special în drept şi economie, iar tezele lor reprezintă o 'compilaţie' de extrase din operele altor autori şi tind să fie mai degrabă analitice şi informative, decât ştiinţifice, explică Irina Abankina, directoarea Institutului pentru Dezvoltarea Educaţiei din cadrul Şcolii Superioare de Economie.
Premierul Dmitri Medvedev a cerut guvernului să răspundă la recentul scandal privind plagiatul prin crearea unui sistem electronic de verificare a tezelor şi disertaţiilor până la sfârşitul acestei luni.
Medvedev a abordat problema în luna septembrie, înainte de izbucnirea scandalului, precizând că guvernul trebuie să acţioneze pentru a plasa universităţile din Rusia în topul celor mai bune universităţi din lume până în 2020, aşa cum a cerut şi preşedintele Vladimir Putin într-un decret inaugural în luna mai.
Săptămâna trecută, Universitatea de Stat din Moscova a anunţat, prin intermediul purtătoarei de cuvânt Svetlana Reşetnikova, că îşi va înăspri normele privind disertaţiile, cerând autorilor să le posteze pe un site unde pot fi discutate de către experţi, dar şi să primească recenzii de la cercetători străini.