Acuzaţia de plagiat adusă Annettei Schavan, un caz deosebit de jenant pentru Angela Merkel

Ministrul german al educaţiei, Annette Schavanv.
Ministrul german al educaţiei, Annette Schavanv. (Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2012

Cancelarul german Angela Merkel a fost obligată să-şi declare luni 'cea mai mare încredere' în ministrul ei al educaţiei, Annette Schavan, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi politici ai săi, care se confruntă cu acuzaţia că şi-ar fi plagiat teza de doctorat cu mai bine de 30 de ani în urmă, notează Financial Times (FT).

Annette Schavan, care este şi ministru pentru ştiinţă şi cercetare, a negat orice înşelăciune deliberată în teza sa de 350 de pagini, scrisă în 1980, deşi relatări din mass-media afirmă că o ancheta a Universităţii din Düsseldorf a descoperit 'falsuri' în 60 de pagini.

Intervenţia cancelarului a urmat după o relatare din weekend a publicaţiei Der Spiegel, care cita concluziile unei investigaţii de cinci luni a lui Stefan Rohrbacher, profesor de studii iudaice la Universitate, privind o acuzaţie adusă de un blogger anonim. În raportul său, care urmează să fie prezentat săptămâna aceasta într-o comisie academică a Universităţii, care se va pronunţa cu privire la admisibilitatea tezei lui Schavan, profesorul Rohrbacher se referă la o 'intenţie clară de înşelăciune', potrivit Der Spiegel, pe baza nu numai a unei evaluări generale a tezei ci şi a unor caracteristici specifice într-un număr de puncte din document.

Cazul este deosebit de jenant atât pentru Merkel cât şi pentru Schavan, din cauza demisiei survenite anul trecut a ministrului apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, atunci când doctoratul acestuia a fost revocat după ce o anchetă a Universităţii din Bayreuth a ajuns la concluzia că teza conţinea o cantitate mare de material plagiat luat din alte studii, fără a fi citate.

La momentul acela, Merkel şi-a exprimat încrederea în Karl-Theodor zu Guttenberg, spunând ca l-a numit în calitate de ministru al apărării şi nu ca profesor universitar. Însă în faţa ultrajului din comunitatea academică puternică din Germania, Schavan a fost public critică la adresa lui zu Guttenberg, spunând că îi este 'ruşine' de plagiatul lui 'şi nu pur şi simplu în particular''.

Declaraţia ei a fost văzută drept ultima picătură pentru zu Guttenberg, care a demisionat la scurt timp după aceea, trimiţându-i un SMS lui Merkel pentru a-şi anunţa decizia. În acea dimineaţă - 1 martie - cancelarul a fost filmat arătându-i lui Schavan SMS-ul pe telefonul ei atunci când ambele au participat la târgul de la Hanovra, zâmbind la vederea conţinutului mesajului.

Au existat ample speculaţii la momentul acela potrivit cărora Schavan ar fi acţionat în calitate de ''călău'' al lui Merkel în pronunţarea verdictului public care l-a forţat pe zu Guttenberg să demisioneze. Dacă ministrul educaţiei este acum găsit vinovat de o infracţiune similară, îi va fi foarte greu să rămână în post.

Schavan, care a studiat filosofia şi şi-a scris teza pe tema 'conştiinţă şi individualitate', este membra unui cerc intern restrâns de politicieni şi consilieri în care cancelarul are încredere deosebită iar demisia sa ar fi o lovitură, potrivit FT. Ea este agreată şi respectată în postul său, anterior fiind ministrul culturii din Baden-Württemberg, landul prosper din sud-vest, înainte de a se muta la Berlin pentru a se alătura cabinetului lui Merkel, în 2005.

În pofida acuzaţiilor de plagiat, politicienii din opoziţie nu au solicitat până acum demisia lui Schavan. Dar Andrea Nahles, secretarul general al social-democraţilor din opoziţie, a declarat că dacă acuzaţiile sunt fundamentate, ea nu mai poate fi un ministru al ştiinţei care să aibă credibilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor