Activitatea companiei ale cărei silozuri de cereale din Portul Giurgiuleşti au luat foc în ultimele săptămâni, sistată [VIDEO]

Incendiu la Portul Internaţional Giurgiuleşti
Incendiu la Portul Internaţional Giurgiuleşti (TV8.md)

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a dispus sistarea, începând cu ziua de marţi, 24 ianuarie, a activităţii „Danube Oil Company” ale cărei silozuri de cereale din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti au luat foc în ultimele săptămâni, până la remedierea încălcărilor depistate. Mai mult decât atât, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare.

Autorităţile de resort au raportat, la indicaţia prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, rezultatele controalelor efectuate şi încălcările depistate la compania „Danube Oil Company”. Astfel, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizaţiei de mediu pentru emisia de poluanţi în atmosferă şi în condiţiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Totodată, Agenţia supraveghere tehnică (AST) a emis o prescripţie de demolare a silozurilor şi a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit responsabililor de la AST, soluţia de proiect adoptată pentru depozitarea şrotului de la procesarea seminţelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform paşaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase şi neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistenţa, stabilitatea şi siguranţa la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalaţiilor împotriva incendiilor şi a mai multor registre de evidenţă a reparaţiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului şi în lipsa condiţiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii şi să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

De asemenea, în cadrul şedinţei operative de luni, şefa executivului a dat indicaţii să fie verificate toate silozurile din ţară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

Amintim că la începutul săptămânii trecute, fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a scris pe contul său de socializare că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că rămăşiţele de floarea soarelui au început să ardă încă în septembrie şi timp de câteva luni şrotul din rezervoarele fabricii de ulei a mocnit, după care una din cisternele s-a prăbuşit.

„Am înţeles că IGSU a avertizat despre riscurile unui incendiu puternic. Doar că nu este clar pe cine a avertizat. Pe Trans Oil? Pe compania care administrează Portul? Pe reprezentantul Guvernului în Port? Cum s-a întâmplat că aproape 4 luni unicul port maritim şi un obiect de importanţă strategică a fost supus unui risc sporit de incendiu şi până la urmă acest risc s-a produs?

Apropo, focul s-a aprins la distanţă de zeci de metri de la calea ferată portuară şi în vecinătate cu un depozit de silitră. Am auzit versiunea neoficială că era greşeală de proiectare în procesul de construcţie şi că pompierii nu au avut spumă specială pe bază de azot, iar Trans Oil a refuzat să aloce bani pentru procurarea acestei substanţe antiincendiare”, se arată în mesajul fostului parlamentar.

Potrivit unei investigaţii AGORA, rezervoarele metalice, depozitate cu şrot în granule de floarea soarelui, cu volumul de 1.200 m³ fiecare, aparţin Societăţii cu Răspundere Limitată Danube Oil Company, SRL deţinut de Trans-Oil Group of Companies, controlat de milionarul de origine georgiană, Vaja Jhashi, omul fostului lider PD Vlad Plahotniuc.

Primul incident a fost semnalizat la data de 15 septembrie 2022, atunci când două dintre cele şase silozuri metalice s-au prăbuşit. Ulterior, la data de 16 ianuarie, angajaţii IGSU din sudul ţării au intervenit pentru a lichida un alt incendiu produs în urma prăbuşirii unui rezervor de păstrare a granulelor de şrot de floarea-soarelui. La data de 22 ianuarie, după intervenţia specialiştilor, construcţia a fost doborâtă, iar pompierii au reuşit să ajungă la focar şi să stingă flăcările deschise, în prezent, construcţia fiind formată doar din două silozuri.