Activişti de extremă dreapta mărşăluiesc cu torţe aprinse în capitala Bulgariei

Lumânare
Lumânare (Epoch Times România)
Andrei Popescu
17.02.2019

Peste 2.000 de activişti de extremă dreapta din câteva ţări europene au organizat sâmbătă un marş cu torţe aprinse în Sofia pentru a onora un general bulgar pro-nazist. Acţiunea a avut loc în ciuda opoziţiei partidelor politice şi ale grupurilor evreieşti din ţara balcanică.

Marşul – cunoscut sub numele de Marşul Lukov după Hristo Lukov, care a condus Uniunea pro-nazistă a Legiunilor Naţionale Bulgare în anii 1930 şi la începutul anilor 1940 – s-a derulat după ce o instanţă a anulat interdicţia aplicată de Sofia pentru al doilea an consecutiv.

Participanţii – majoritatea tineri îmbrăcaţi în negru, mulţi purtând svastici şi prezentând salutul nazist - au aşezat coroane de flori la fosta locuinţă a lui Lukov, pe fondul unei prezenţe poliţieneşti masive. Unii activişti au venit din Germania, Suedia, Ungaria şi din alte ţări, potrivit irishtimes.com.

Înaintea marşului, sute de persoane au participat la un contra-protest sub sloganul “Niciun nazist pe străzi”. Poliţia nu a raportat incidente în timpul protestului sau al marşului.

Congresul Mondial Evreiesc, alte grupuri evreieşti şi partide politice din Bulgaria au cerut ca marşul să fie suspendat.

Uniunea lui Lukov, activă în perioada 1932-1944, a adoptat antisemitismul, anticomunismul şi ideea unui stat unipartid.

Lukov a îndeplinit funcţia de ministru bulgar al războiului în perioada 1935-1938, stimulând legături strânse cu oficiali nazişti seniori din Germania. De asemenea, el a promovat o lege modelată după Legile din Nuremberg din 1935, prin care evreii au rămas fără drepturi civice. Lukov a fost asasinat de partizani comunişti în 1943.

Bulgaria a luptat alături de Germania în cel de-al doilea război mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor