Acţiunile americane şi dolarul scad dramatic din cauza preocupărilor legate de tarifele vamale

Principalii indici bursieri şi dolarul american au scăzut joi, indicele S&P 500 încheind ziua cu o pierdere de peste 3%, în condiţiile în care investitorii au rămas precauţi, la doar o zi după ce decizia preşedintelui american Donald Trump de a reduce temporar tarifele pentru multe ţări a provocat un puternic val de optimism pe pieţe, potrivit Reuters.
Investitorii s-au refugiat în locuri sigure, preţul aurului crescând cu aproape 3%, atingând un maxim istoric, iar dolarul atingând un minim al ultimilor 10 ani faţă de francul elveţian.
Majoritatea preţurilor titlurilor de Trezorerie americane au crescut uşor, o nouă licitaţie puternică de obligaţiuni de joi contribuind la atenuarea îngrijorărilor legate de cerere în contextul volatilităţii pieţei legate de tarife. Titlurile de trezorerie s-au vândut puternic la începutul acestei săptămâni.
Rămâne multă incertitudine pe frontul tarifelor şi cu privire la potenţialele consecinţe economice ale războiului comercial.
Trump a mai declarat miercuri că va creşte tariful pentru importurile chinezeşti, iar Casa Albă a anunţat că o taxă generală de 10% pentru aproape toate importurile americane va rămâne în vigoare. Tarifele americane asupra Chinei se ridică acum la 145% după ultima majorare, a transmis joi Casa Albă pentru CNBC.
„Realizarea este că, deşi am primit unele veşti bune ieri, încă trebuie să trăim într-o lume în care există o nouă incertitudine”, a declarat Art Hogan, strateg şef de piaţă la B. Riley Wealth în New York.
Scăderea acţiunilor a avut loc în ciuda datelor din SUA care arată că preţurile de consum au scăzut neaşteptat în luna martie.
În mijlocul schimbărilor uimitoare de pe piaţă şi al ştirilor legate de tarife, investitorii se pregătesc, de asemenea, pentru începutul sezonului de raportări financiare trimestriale în SUA, urmând ca vineri să fie publicate rezultatele unor dintre cele mai mari bănci americane, inclusiv JPMorgan Chase.
„Vor fi în continuare multe îndrumări. Este posibil ca piaţa să îşi retragă o parte din creşterea spectaculoasă de ieri, pentru că îşi dau seama că o parte din relaxare nu este atât de mare pe cât au crezut”, a declarat Jake Dollarhide, director executiv al Longbow Asset Management din Tulsa.
Pieţele au fost zdruncinate de la anunţul lui Trump privind tarifele mari la sfârşitul zilei de 2 aprilie.
În urma fluctuaţiei de miercuri şi a vânzării de joi, S&P 500 a rămas cu 7,1% sub nivelul de dinaintea anunţării tarifelor reciproce săptămâna trecută.
Dow Jones Industrial Average a scăzut 1.014,79 puncte, sau 2,50%, la 39.593,66, S&P 500 a scăzut 188,85 puncte, sau 3,46%, la 5.268,05 şi Nasdaq Composite a scăzut 737,66 puncte, sau 4,31%, la 16.387,31.
Indicatorul MSCI al acţiunilor din întreaga lume a scăzut cu 6,01 puncte, sau 0,77%, la 779,27.
Revenirea lui Trump asupra tarifelor de miercuri a împins, de asemenea, acţiunile de peste mări în sus.
Indicele pan-european STOXX 600 a încheiat în creştere cu 3,7%, iar acţiunile din Asia au terminat, de asemenea, în creştere puternică.
Ca răspuns la pauza tarifară de 90 de zile a lui Trump, Uniunea Europeană va amâna taxele de retorsiune asupra bunurilor americane, în timp ce ţările din cadrul blocului se străduiesc să ajungă la acorduri comerciale cu Washingtonul, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Dolarul a scăzut în raport cu principalele monede similare. Faţă de francul elveţian, dolarul a slăbit cu 3,89% la 0,825. Euro a crescut cu 2,23%. Faţă de yenul japonez, dolarul a slăbit cu 2,07% la 144,66.
Departamentul Trezoreriei al SUA a înregistrat o cerere solidă la vânzarea de obligaţiuni pe 30 de ani de joi, după o licitaţie puternică de titluri pe 10 ani cu o zi înainte, ceea ce a atenuat temerile că investitorii ar putea refuza achiziţionarea datoriei.
Analiştii au atribuit creşterile rapide ale randamentelor din această săptămână lichidărilor mari, pe măsură ce fondurile speculative şi alţi administratori de active au lichidat tranzacţiile şi au vândut active din cauza apelurilor în marjă şi a pierderilor.
De asemenea, au crescut îngrijorările că un deţinător important de titluri de trezorerie, cum ar fi China, ar putea descărca o parte din portofoliul său pe măsură ce războiul comercial dintre primele două economii ale lumii se intensifică.
Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a scăzut cu 1 punct de bază la 4,386%, în timp ce randamentul obligaţiunilor pe doi ani, sensibile la rata dobânzii, a scăzut cu 11 puncte de bază la 3,843%. Randamentele evoluează invers faţă de preţuri.
Preţurile petrolului au scăzut, ştergând creşterea din sesiunea precedentă, ţiţeiul american scăzând cu 2,28 USD pentru a se stabili la 60,07 USD pe baril, iar ţiţeiul Brent scăzând cu 2,15 USD pentru a încheia la 63,33 USD.
Aurul spot a crescut cu 2,6% la 3.160,82 USD pe uncie, după ce a atins un nivel record de 3.171,49 USD la începutul sesiunii.