Acordul Brexit finalizat: Juncker laudă discuţiile dintre Londra şi Bruxelles. May recunoaşte că s-au făcut compromisuri

Marea Britanie este pe cale să înceapă săptămâna viitoare discuţiile cu Uniunea Europeană în domeniul comercial, după ce Jean-Claude Juncker şi Theresa May au confirmat că s-a încheiat un acord privind separarea de UE, inclusiv în privinţa graniţei irlandeze.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

În cadrul unei conferinţe de presă conciliante ce a avut loc vineri la sediul Comisiei Europene, Juncker şi May au declarat că ambele părţi au făcut compromisuri pentru a ajunge la consens.

May şi Juncker au afirmat că acordul va garanta securitatea companiilor şi cetăţenilor de ambele părţi ale Canalului Mânecii.

Negociatorii ambelor tabere au publicat textul complet al acordului, şi May a afirmat că partenerii săi din Partidul Democrat Unionist (PDU) au acceptat să îl susţină după ce au fost făcute “îmbunătăţiri semnificative”.

Noul text a fost finalizat după o serie de apeluri telefonice frenetice între premierul britanic, şeful Comisiei Europene şi premierul Republicii Irlanda, Leo Varakdar, pe parcursul acestei săptămâni.

Juncker a afirmat: “Premierul May m-a asigurat că are suportul guvernului britanic. Comisia [Europeană] tocmai a decis oficial să recomande Consiliului European că s-a înregistrat un progres suficient pentru Brexit.

“Rezultatul de astăzi este, bineînţeles, un compromis. La fel ca în orice negocieri, ambele părţi au trebuit să se asculte reciproc, să îşi ajusteze poziţiile şi să manifeste dorinţa de a face compromisuri. Este rezultatul unor discuţii lungi şi tensionate între negociatorii Comisiei şi cei ai Marii Britanii.

“Sunt plin de speranţă, încrezător şi sigur că statele membre vor accepta evaluările noastre şi ne vor permite să mergem în următoarea fază a negocierilor”.

În privinţa Brexitului, el a adăugat: “Voi fi mereu trist din cauza acestei evoluţii a situaţiei, dar acum trebuie să începem să ne uităm spre viitor, acel viitor în care se va afla Marea Britanie şi unde va rămâne un prieten şi aliat apropiat.

“Premierul [May] şi cu mine am discutat despre necesitatea unei perioade de tranziţie şi am dedicat o mare parte a întâlnirii noastre viziunii comune pentru un parteneriat profund şi apropiat.

“Este crucial ca noi să continuăm să conlucrăm strâns. Vom lua lucrurile pe rând... dar astăzi sper că ne vom îndrepta cu toţii spre faza a doua a acestor negocieri provocatoare şi sper că putem face acest lucru în comun pe baza unei încrederi reînnoite, a determinării şi cu perspectiva unei prietenii reînnoite”.

May a declarat reporterilor că noul text reprezintă o “îmbunătăţire semnificativă” faţă de propunerea respinsă luni de PDU, adăugând că acordul a necesitat un compromis serios şi că este “în interesul întregului Regat Unit”.

“A fost o chestiune de a lucra împreună pentru acorduri care sunt în interesul fiecărei tabere. Sper că putem obţine sprijinul celor 27 de state pentru un acord obţinut cu greu şi care este în interesul tuturor”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe