A vorbit regele Spaniei cu emirul Qatarului pentru a-l ajuta pe ginerele său, Inaki Urdangarin?

Regele Spaniei, Juan Carlos, a avut în ultimele zile mai multe discuţii telefonice cu emirul Qatarului, Hamad bin Khalifa al Thani, de care îl leagă o strânsă prietenie.
Inaki Urdangarin, ginerele regelui Spaniei Juan Carlos I. (Kris Connor/Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2013

Regele Spaniei, Juan Carlos, a avut în ultimele zile mai multe discuţii telefonice cu emirul Qatarului, Hamad bin Khalifa al Thani, de care îl leagă o strânsă prietenie. Ambasadorul Qatarului la Madrid, Hamad Al-Attiya, a dezvăluit la un dejun informativ organizat de Executive Forum, că regele l-a sunat pe emir la 2 aprilie şi că amândoi au avut discuţii bilaterale despre alte teme de interes comun, subliniind că cei doi au vorbit în alte două ocazii în ultimele zile, notează miercuri ziarul El Mundo.

Câteva ore mai târziu, în faţa speculaţiilor suscitate de aceste declaraţii, un purtător de cuvânt al Casei Regale a Spaniei a subliniat că discuţiile dintre monarhul spaniol şi emirul Qatarul au fost legate de oferta prezentată de constructorul spaniol de nave Navantia de a vinde 11 ambarcaţiuni marinei Qatarului. Ambasadorul a ţinut să precizeze că nu ştie dacă regele şi emirul au vorbit despre angajarea lui Inaki Urdangarin, ca secund al antrenorului Valero Rivera, care şi-a încheiat contractul ca tehnician al selecţionatei spaniole de handbal şi care a primit ofertă să antreneze echipa naţională a Qatarului.

Surse de la palatul Zarzuela au informat că, la 1 martie, cu o zi înainte de a fi operat de hernie de disc, Juan Carlos i-ar fi trimis o scrisoare emirului Qatarului explicându-i ca firma spaniolă Navantia a prezentat o ofertă pentru un concurs de licitaţie organizat de marina din Qatar. Este vorba de achiziţionarea a patru corvete, şase şalupe de patrulă şi o altă navă de sprijin, ambarcaţiuni pe care firma spaniolă a asigurat că poate să le construiască. În scrisoare, regele sublinia că pentru Spania acest concurs este foarte important şi îi cerea emirului să ţină cont de interesul ţării sale faţă de acest proiect.

Legat de acelaşi concurs de licitaţie, regele şi emirul ar fi avut şi alte discuţii în ultimele zile, limitate însă la sprijinul pe care l-a cerut regele la 1 martie pentru constructorul spaniol de nave, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Regale. Surse ale Ambasadei Qatarului din Madrid au declarat agenţiei EFE că este acest contact al regelui cu emirul este 'normal' şi că în ultima vreme a avut loc doar o singură conversaţie între cei doi.

Ambasadorul, care a recunoscut că a aflat despre ştire 'din presă', nu a putut să precizeze dacă poporul Qatarului s-ar simţi 'mândru' să-i primească pe Ińaki Urdangarin şi pe Infanta Cristina ca viitori rezidenţi, în pofida faptului că ambii au fost puşi sub acuzare în cazul Noos. Însă înaltul diplomat a ţinut să precizeze că poporul Qatarului 'separă sportul de politică' şi a subliniat că dacă în Spania ar exista o 'obiecţie oficială' ca Urdangarin să antreneze în Qatar, şi autorităţile ţării sale s-ar opune, dar cum nu este cazul, emiratul nu are nicio problemă faţă de prezenţa familiei Urdangarin-Borbón.

Qatarul va găzdui în 2022 Campionatul Mondial de Fotbal, un eveniment care îi va permite ţării să-şi amelioreze infrastructura şi economia şi să atragă turişti, a spus diplomatul din Qatar, care a asigurat că vor fi multe oportunităţi de afaceri pentru firmele spaniole în perspectiva acestei mari competiţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor