A fost aprobat mecanismul salarizării: De la 1 aprilie, salarii mai mari pentru funcţionarii publici

Ana Chitoroagă
24.05.2012

Aproape 20 mii de funcţionari publici vor avea salarii mai mari, începând cu 1 aprilie. Pentru unii funcţionari, majorarea va fi de aproape 40%. În acest sens, miercuri 23 mai, Executivul a aprobat mecanismul de aplicare a majorărilor salariale votate de Parlament la începutul acestei luni. De cele mai mari creşteri salariale vor beneficia funcţionarii din administraţia publică locală şi tinerii specialişti.

Ministrul Muncii precizează că salariile unor funcţionari publici vor creşte până la 40 la sută. De asemenea veniturile lunare pentru această categorie de bugetari vor fi calculate în baza unei noi metodologii ce are drept scop atragerea tinerilor specialişti, relatează Publika.TV.

În contextul celor expuse, premierul Vlad Filat spune că pentru aceste modificări va propune rectificări la Bugetul de stat.

În acelaşi timp, în opinia unor politicieni şi experţi, aceasta este o lege făcută în grabă, care nu aduce niciun beneficiu tinerilor specialişti.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, acum nu este timpul potrivit ca să fi aprobată legea care vizează majorarea salariilor primelor trei persoane în stat, a miniştrilor şi a deputaţilor. Iar prioritate la acest capitol o au reprezentanţii administraţiei publice locale.

De cealaltă parte, reprezentantul primăriei Capitalei salută iniţiativa Executivului, dar recunoaşte că majorarea nu este suficientă pentru un trai decent.

Expertul economic, Alexandru Fală, spune că bugetul de stat nu ar putea face faţă numărului mare de funcţionari publici. Astfel, în opinia economistului, problema ar putea fi soluţionată în urma optimizării numărului angajaţilor din sectorul public.

Amintim că şi Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău a declarat despre neoportunitatea majorării salariilor demnitarilor cu peste 50%, în condiţiile în care pensiile şi salariile bugetarilor au rămas practic la acelaşi nivel. Totodată, Chirtoacă a declarat că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor nu va fi susţinut de deputaţi în Parlament.

În ţara noastră, salariul mediu pe economie în sfera bugetară este de 2800 de lei. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2011, minimul de existenţă pentru o persoană a fost de 1503 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor