A expirat perioada de amânare la plata ratelor bancare. Sute de mii de români trebuie să dea banii înapoi

(Getty Images)

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor (CSALB) a avertizat că băncile ar trebui să fie pregătite pentru situaţiile în care clienţii nu vor putea să îşi respecte obligaţiile de plată, relatează Digi 24. Luni a expirat perioada de amânare la plată a ratelor bancare de care au beneficiat sute de mii de români timp de aproximativ un an.

La sfârşitul anului trecut, 564.000 de persoane şi-au amânat ratele, arată datele BNR.

Totuşi, deşi au beneficiat de amânarea plăţii ratelor pentru perioada maximă de nouă luni, consumatorii încă se confruntă cu diverse probleme, care s-ar putea amplifica în perioada următoare, a observat CSALB, în urma solicitărilor transmise de aceştia.

“Recomandarea e că atunci când un consumator are o problemă sau anticipează că va avea una, să încerce să găsească o rezolvare cu banca. Dacă demersul nu are rezultate, ar fi bine să vină la CSALB, avem cazuistică, în care s-au găsit variante de compromis cu banca. Sunt situaţii clare, s-au întâmplat, băncile sunt atente, conştiente că o parte din consumatori nu vor putea să plătească, dispun de toate informaţiile ca să tragă o concluzie. Cifra celor care au beneficiat de amânarea la plată este semnificativă, vorbim de sute de mii de persoane”, a afirmat Alexandru Păunescu, preşedintele CSALB.

Păunescu a subliniat că nu crede într-o soluţie universal valabilă, adăugând că o mare parte dintre consumatorii care au beneficiat de amânarea la plată a ratelor nu vor putea plăti banii. Printre aceştia se regăsesc, în special, persoanele care au lucrat sau au avut afaceri în domeniile transporturi sau horeca şi cărora li s-a redus salariul, au intrat în şomaj sau şi-au pierdut afacerile din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe perioada pandemiei.

În ceea ce priveşte variantele pe care le pot oferi băncile, amintim restructurarea creditului sau rescadenţare, renunţarea la un comision sau reducerea soldului.