77 de balene au murit în "cea mai mare eşuare în masă din ultimele decenii" [Video]

Balene eşuate pe o plajă din Marea Britanie (Screenshot)
Redacţia
12.07.2024

77 de balene pilot au murit după ce au eşuat pe o plajă din Orkney, probabil cea mai mare eşuare în masă din ultimele decenii, transmite BBC.

British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) a stabilit că 12 dintre balenele de pe plaja Tresness de pe insula Sanday erau încă în viaţă când au ieşit din apă. Cu toate acestea, a fost luată decizia de a le eutanasia după ce eforturile de salvare au eşuat.

Bancul includea balene masculi cu o lungime de până la şapte metri, femele, dar şi balene tinere şi pui.

Experţii spun că este prea devreme pentru a şti ce a cauzat eşuarea, dar este posibil ca una dintre balene să fi avut probleme şi restul grupului să fi încercat să o ajute.

Cetăţenii sunt rugaţi să nu se apropie de zonă în timp ce se efectuează examinările.

Se crede că acesta este cel mai mare eveniment de eşuare din Scotia din 1995 până în prezent, când a fost înfiinţat Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) - deşi eşuări de o amploare similară au mai avut loc în ultimii ani.

Anul trecut, 55 de balene pilot au murit în urma unei eşuări pe insula Lewis.

Doar 15 balene mai erau în viaţă atunci când au fost aduse pe ţărm. Una a fost repusă pe linia de plutire cu succes, în timp ce restul balenelor au fost eutanasiate pentru că nu au putut fi salvate.

Între 60-70 de balene au ajuns în apele puţin adânci din Sutherland, în 2011.

Potrivit Muzeului de Istorie Naturală, cea mai mare eşuare din Marea Britanie a avut loc în 1927, când 126 din cele peste 130 de balene ucigaşe false au murit în Dornoch Firth, în Highlands.

Experţi de la BDMLR, Scottish SPCA şi medici veterinari din Scoţia continentală s-au deplasat la Sanday pentru a evalua dacă vreuna dintre balene ar putea fi salvată.

Zona a fost izolată de mareea înaltă iar nisipul de pe plaja unde au eşuat s-a dovedit a fi prea moale pentru a permite redresarea mamiferelor.

Pentru a exista vreo şansă de salvare, balenele trebuiau mutate cât mai repede în poziţie verticală. Dar nisipul moale a făcut ca balenele să cadă atunci când salvatorii au încercat să le redreseze.

Emma Neave-Webb de la BDMLR a declarat de la început că, deşi aceste experienţe sunt dificile, gândirea trebuie să fie "realistă".

Tulburător

Medicii BDMLR au fost aduşi din Orkney şi Inverness pentru a ajuta la încercarea de salvare, însă Neave-Webb a declarat că balenele păreau să fi eşuat de "ceva timp". Ea a descris scena ca fiind "cu adevărat oribilă" şi "foarte emoţionantă".

Salvatorii au încercat să menţină balenele în viaţă turnând apă de mare peste ele, dar ulterior s-a luat decizia de a le eutanasia.

Un purtător de cuvânt al Orkney Islands Council a declarat că au loc discuţii cu reprezentanţii comunităţii cu privire la cel mai bun mod de a elimina cadavrele.

"În circumstanţele anterioare în care balenele au eşuat pe ţărmurile noastre şi au murit ulterior, abordarea echipei noastre de sănătate a mediului cu privire la eliminarea corpului a fost de a permite naturii să îşi urmeze cursul - cu publicul sfătuit să stea departe de zonă.

Evaluarea noastră în acest caz, având în vedere amploarea şi implicaţiile probabile asupra sănătăţii publice, este că vor trebui luate măsuri mai clare, de exemplu îngroparea cadavrelor acolo unde se află sau mutarea lor într-un mormânt mare în altă parte", au declarat aceştia.

Andrew Brownlow de la Scottish Marine Animal Stranding Scheme a declarat că eşuările în masă de această amploare sunt din ce în ce mai frecvente în Scoţia.

"În general este destul de neobişnuit să avem un eveniment de eşuare în masă de această dimensiune. Dar în ultimii zece ani sau cam aşa ceva am văzut o creştere atât a numărului de evenimente de eşuare în masă în jurul Scoţiei, cât şi a dimensiunii masei şi a numărului de animale pe care le implică.

Aşadar, acest lucru este puţin îngrijorător şi s-ar putea să fie din cauza faptului că există mai multe animale acolo sau că există mai multe pericole la care sunt expuse aceste animale", a menţionat Brownlow.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor