27 august 2013 – 22 ani de Independenţă pentru Republica Moldova
Astăzi se împlinesc 22 de ani de la declararea Independenţei Republicii Moldova. În această zi autorităţile au pregătit un program amplu în capitală. Tradiţional, mai mulţi oficiali au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Printre aceştia s-au aflat preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, premierul Iurie Leancă, dar şi premierul României, Victor Ponta şi Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, care se află în vizită oficială la Chişinău.
Startul oficial al sărbătorii a fost dat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu un recital al Orchestrei "Lăutarii", urmat de o paradă a portului popular. Ulterior vor continua diverse concerte de muzică şi dansuri populare. De asemenea cei prezenţi vor putea urmări un spectacol muzical-poetic la care vor evolua Cristi Aldea-Teodorovici, Cătălin Josan, Formaţia "Akord".
Seara va culmina cu un foc de artificii, hora neamului şi un recital susţinut de interpreţi precum Gheorghe Ţopa, Geta Burlacu şi Nelly Ciobanu.
Ordinea în centrul capitalei va fi asigurată de peste 500 de poliţişti. Autorităţile au interzis vânzarea băuturilor alcoolice, iar persoanele înarmate şi cele în stare de ebrietate nu vor avea acces în piaţă.
Cu ocazia acestei sărbători, John Kerry, secretarul american de stat a felicitat cetăţenii Republicii Moldova, menţionând: „Statele Unite sprijină aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova spre o democraţie prosperă şi stabilă. Aşteptăm încheierea Acordului de Asociere cu UE la Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, care va promova reforme politice şi economice şi va spori oportunităţile pentru cetăţenii moldoveni“.
Precizăm că din punct de vedere istoric, Independenţa Republicii Moldova s-a produs pe 27 august 1991 când Parlamentul a aprobat Declaraţia de Independenţă. Astfel ţara noastră s-a separat de Uniunea Sovietică, din care a făcut parte timp de aproape 50 de ani. Independenţa şi recunoaşterea ei pe plan internaţional a survenit după mişcarea de eliberare naţională demarată în august 1989.
Peste 750 de mii de cetăţeni moldoveni s-au adunat atunci în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a cere oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin.
La 27 august 1991, peste 800 de mii de persoane din toată ţara s-au adunat în aceeaşi piaţă şi au cerut aleşilor poporului adoptarea Declaraţiei de Independenţă.
La 27 martie 1992, Republica Moldova devine membru al ONU, iar la 13 iulie 1995 - membru al Consiliului Europei, fiind prima ţară din spaţiul ex-sovietic primită în acest for european.
Primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova este România.