Cine sunt interlopii adevarati?

(photos.com)

Vuieste presa de tristul caz al americanului de la Giurgiu ce a murit intr-o altercatie. Sa rezumam povestea pe scurt: desi nu sunt declaratii oficiale ale autoritatilor, se crede ca Hardy Chauncey, jucator inrolat la echipa de baschet din Giurgiu, aflandu-se intr-un club pe la ora 4 dimineata a primit un pumn in plina figura, pumn ce l-a proiectat cu capul in podeaua discotecii, decesul survenind in urma unui traumatism cranian si a unei hemoragii cerebrale puternice. Atacatorul americanului, Ionut Adrian Tanasoaia – zis Gypsy Gypsanu (???) ce se crede ca ar fi membru al unui clan interlop din zona a fost retinut de procurori in arest preventiv timp de 29 de zile. Desigur, drama are multe aspecte neclare, multe declaratii confuze, multe speculatii si probabil in 48 de ore vor aparea si primele declaratii oficiale ce vor elucida aceste intrebari de bun simt ce se pun.

Pe mine personal nu ma deranjeaza ca omul a stat intins pe podeaua clubului aproximativ 15 minute fara ca nimeni sa-l bage in seama, nu ma deranjeaza ca oamenii responsabili cu securitatea in club au permis ca asemenea violenta extrema sa se intample, nu ma deranjeaza ca exact camera video ce supraveghea acea zona s-a „defectat” subit, nu ma deranjeaza ca spitalul din Giurgiu nu are tomograf (un banal aparat medical de imagistica) si ca serviciul lor de ambulanta s-a miscat cu o lentoare jenanta, ci ma deranjeaza cumplit cuvantul INTERLOP. Desigur ca si celelalte aspecte enumerate sunt frustrante si revoltatoare pentru mine, ca cetatean al acestei tari si puteau face diferenta intre viata si moarte, dar nimic nu ma deranjeaza mai mult ca notiunea de interlop.

Presa il foloseste cu o usurinta uluitoare, politia il uziteaza in discursuri foarte natural, ba chiar oamenii politici chemati prin talk show-uri il folosesc. Nimeni nu pare deranjat de faptul ca interlopii sunt o grupare infractionala si nimeni nu se oboseste sa-i inchida in vreun fel. Interlopii, la noi cel putin, sunt un fel de stat in stat. Grupurile interlope se guverneaza dupa propriile reguli, nu tin cont de legile statului in care se afla si poate ce este mai dureros, este ca noi toleram astfel de grupari infractionale, ba mai mult, unele zone|cartiere din Romania sunt ”guvernate” strict de ei.

Axioma generala cu care se inoculeaza mentalul colectiv, este ca exista niste baieti rai, si anume interlopii, si exista statul roman, care cu toate fortele sale si prin mijloacele cele mai ferme, lupta pentru eliminarea din spatiul public a acestui virus devastator si inchiderea sa pentru cat mai mult timp. Nimic mai gresit. Nici o grupare interlopa, dar absolut niciuna nu si-ar putea desfasura activitatea intr-un stat ca cel descris mai sus. Dar ele exista totusi. Deci eu sunt sigur ca gruparile interlope sau orice organizatie de tip mafiot, pe langa faptul ca sunt tolerate de institutiile statului si trec lejer de radarul „oamenilor legii”, unele chiar beneficiaza direct de colaborarea unor inalti functionari din sistemul legislativ si administrativ si ca „prada” scoasa din prostitutie, extorcare, sau trafic de droguri, urca piramidal pana la cele mai inalte niveluri ale conducerii.

Unii dintre „oamenii legii”, cliseul insipid cu care sunt denumiti politistii, nu mai au nimic in comun cu apararea legii si a drepturilor elementare ale cetateanului, ci chiar tolereaza astfel de grupari interlope, ba unii chiar participa in mod direct si nemijlocit la comiterea unor faradelegi si activitati imorale. Asta pentru ca in ziua de azi principiile sunt complet inversate.

Intrebarea este: cat vom mai tolera raul?

Un baiat de 23 de ani, ce a ales sportul in locul drogurilor si care a plecat din SUA din cauza saraciei, a murit intr-o bodega din Giurgiu, populata de interlopi. Ce poate fi mai trist, decat acest destin fatal? Din bruma de informatii ce se vehiculeaza in presa incerc sa caut un vinovat pentru moartea acestui copil de 23 de ani. O fi cel ce se autointituleaza Gypsy Gypsanu? O fi clanul mafiot ce controleaza Giurgiul, clan mafiot din care „Gypsy Gypsanu” facea parte; afiliere ce poate il facea sa creada ca este intangibil? O fi sistemul medical romanesc ce este in coma de mult timp, asteptand sa-si dea duhul ca orice bolnav in faza terminala? Sau poate o fi acel patron de club ce nu a reusit sa asigure securitatea oamenilor care-i baga bani in buzunar? E greu de dat un raspuns. Dar la o privire mai adanca cred ca adevaratul vinovat este statul roman. Adevaratul „interlop” este statul roman. Stat roman nepasator, cu functionari avari, ce permite sau chiar ajuta la intemeierea unor astfel de grupuri infractionale. Adevaratii interlopi nu sunt cei cu nume manelistice ilare, sau „pestii” ce ii vedem prinsi cu mare tam-tam la emisiunile de stiri. Ei sunt doar varful de lance, oamenii insignifianti ce actioneaza la ordinele unor „fotolii” importante in societatea romaneasca. Ce vedem noi la stiri este bruma neimportanta cu care este hranita opinia publica sa aiba impresia ca in Romania chiar exista institutii ce protejeaza cetateanul, chiar exista o presupusa siguranta publica si ca drepturile cetatenesti sunt aparate de acesti vajnici flacai numiti generic „mascati”. Dar adevarul dureros este ca poti muri la o banala iesire in club sau in timp ce iti conduci prietena acasa prin cartiere dubioase.

Adevaratele manevre se fac nestingherite de nici un politist sau procuror curios. Gurile dezaprobatoare cu un oarecare simt al justitiei sau civic sunt inchise repede cu suma corecta si copii mor in continuare de supradoza si fiicele noastre pot sfarsi printr-un bordel din Italia sau Spania. Istoria ne invata ca vina nu este a celui ce a infaptuit, ci este egala cu a celor ce au permis sa se intample nedreptatea. Intrebarea este cat vom mai tolera raul?