16 înalţi responsabili ai forului internaţional sunt inculpaţi în cadrul anchetei pentru corupţie

Loretta Lynch: "Fiecare dintre cei 16 noi suspecţi este inculpat pentru activitate infracţională organizată şi alte infracţiuni legate de abuzuri comise în exerciţiul funcţiei, pentru o lungă perioadă"
Ministrul justiţiei Loretta Lynch (Attorney General Loretta E. Lynch/facebook)
Epoch Times România
04.12.2015

În cadrul anchetei pentru corupţie din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) iniţiată de justiţia americană, au fost puse sub acuzare, joi, nu mai puţin de 16 înalţi responsabili ai organismului, a anunţat ministrul justiţiei, Loretta Lynch, citat de AFP.

"Fiecare dintre cei 16 noi suspecţi este inculpat pentru activitate infracţională organizată şi alte infracţiuni legate de abuzuri comise în exerciţiul funcţiei, pentru o lungă perioadă", a declarat Lynch la o conferinţă de presă susţinută la Washington.

"Nivelul de trădare a încrederii în această afacere este cu adevărat revoltător şi amploarea corupţiei presupuse este neconceput", a adăugat ministrul, făcând referire la rezultatele anchetei începute în urmă cu şase luni.

Opt suspecţi şi-au recunoscut implicarea în sistemul de corupţie al FIFA, dintre care cinci dintre ei nu figurau în prima serie de inculpări lansate de autorităţile americane, a spus Lynch.

"Încă opt suspecţi au acceptat să pledeze vinovaţi pentru implicarea lor în sistemul de corupţie pe care l-am pus la punct", a declarat ministrul.

Demnitarul american a adresat un "mesaj clar" sub formă de punere de gardă: "Fiecăruia dintre indivizii vinovaţi care rămân în umbră, în speranţa că vor scăpa de ancheta în curs, vreau să le transmit că braţul lung al legii nu-i va ocoli".

Printre cei 16 noi inculpaţi figurează cei doi vicepreşedinţi ai instanţei supreme a fotbalului mondial arestaţi joi la Zurich: paraguayanul Juan Angel Napout şi hondurianul Alfredo Hawit Banegas. Napout prezidează Confederaţia sud-americană (CONMEBOL), iar Hawit este şeful interimar al Confederaţiei Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor (CONCACAF), ambele în centrul suspiciunilor după ce scandalurile de corupţie la scara largă au izbucnit la finele lunii mai.

Conform justiţiei elveţiene, ambii se opun extrădării în Statele Unite.

În afara celor doi înalţi responsabili ai FIFA, lista celor 16 noi inculpaţi arată că procedura loveşte din plin şi fotbalul brazilian, Marco Polo Del Nero, preşedintele Federaţiei braziliene (CBF) , fiind unul dintre aceştia. El a demisionat la finele lunii noiembrie din Comitetul Executiv al FIFA, fără a preciza un motiv. Justiţia internă a FIFA a deschis pe 23 noiembrie o anchetă în privinţa sa.

Ricardo Teixeira, preşedintele CBF timp de 23 de ani până la demisia sa în 2012, face obiectul unei proceduri interne a FIFA din luna octombrie, alături de alte şase persoane. El se află în vizorul justiţiei braziliene, bănui de spălare de bani şi fraudă între 2009 şi 2012.

Un alt fost preşedinte al Federaţiei braziliene, José Maria Marin (succesorul lui Teixeira şi predecesorul lui Del Nero), s-a numărat printre înalţii responsabili ai FIFA arestaţi pe 27 mai la Zurich. El a fost extrădat către Statele Unite pe 3 noiembrie şi plasat în detenţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor