15 milioane de euro, bani publici pentru măşti destinate nevoiaşilor, risipiţi în offshore-urile lui Topolinski

.
. (pixabay.com)

Firma care s-a clasat pe primul loc la procedura de achiziţie a Ministerului Sănătăţii pentru a furniza o sută de milioane de măşti chirurgicale pe care Guvernul să le împartă românilor nevoiaşi este deţinută, formal, de două offshore-uri din Cipru în spatele cărora se află omul de afaceri canadian Michael Topolinski, informează Ziare.com.

Un raport Coface obţinut de sursa citată confirmă înfiinţarea companiei - al cărei nume este Naguma Medical Supply SRL - în 11 octombrie 2019, cu un capital social de aproximativ 9.500 de euro şi obiect principal de activitate - dezvoltarea imobiliară.

Ulterior, la 1 aprilie firma a fost autorizată şi pentru comerţul cu produse farmaceutice iar o săptămână mai târziu, Topolinski - omul care reprezintă în România interesele Benevo Holdings, deci administratorul de facto al Naguma Medical Supply SRL - anunţa un import masiv de măşti medicale din China: 90 de milioane de bucăţi.

Doar că Guvernul avea să decidă la o lună după aceea, prin ordonanţă de urgenţă, să cumpere şi să distribuie gratuit câte 50 de măşti pentru fiecare din cei 2,3 milioane de români cu situaţie financiară precară. Totul prin Ministerul Sănătăţii.

Cantitatea minimă estimată de Guvern la acel moment pentru achiziţie era de fix 90 de milioane de măşti, putând fi extinsă la cel mult 115 milioane. Procedura de achiziţie aleasă de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii a fost negocierea fără publicare prealabilă, dar în 12 iunie, ministerul a anulat-o întrucât niciunul dintre ofertanţi nu avea dosarul în regulă.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură