110 voturi pentru UDMR într-o secţie din Videle, oraş cu zero maghiari. Cum e posibil?

Fostul ministru USR Claudiu Năsui publică pe pagina sa de Facebook un proces verbal din care reiese că la o secţie de votare din Videle, oraş fără niciun maghiar, s-au înregistrat 110 voturi pentru UDRMR.
"În actualul sistem de numărare a voturilor, nu contează cine votează, contează cine numără voturile", îşi exprimă revolta Năsui.
"Atunci când toţi oamenii dintr-o secţie sunt ai primarului, nici nu mai trebuie numărate voturile. Scriu pe procesul verbal direct numărul de voturi negociate. Şi aia a fost.
Aşa ajunge un partid parlamentar să primească voturi chiar şi acolo unde nu există niciun votant de al său", adaugă el.
Redăm integral postarea deputatului USR
Nu contează cine votează, contează cine numără voturile.
V-aţi întrebat vreodată de ce UDMR, un partid oficial etnic, primeşte mii de voturi din localităţi unde nu există nicio persoană de etnie maghiară?
Iată procesul verbal de numărare a voturilor dintr-o secţie de vot din Videle, judeţul Teleorman.
Conform ultimului recensământ în Videle locuiesc fix ZERO maghiari. Adică absolut nimeni nu s-a declarat maghiar la ultimul recensământ. Nimeni.
Cu toate acestea, UDMR a obţinut 110 voturi, adică 12% din total.
Cum e posibil? Maghiari în zonă nu există.
O fi un curent de vot pro-UDMR printre românii din Videle? Absolut deloc. Dacă ne uităm în restul secţiilor de vot din oraş, sunt secţii unde UDMR are zero voturi, iar în medie are două voturi per secţie.
Aşa că cum de a avut UDMR deodată 110 voturi în această secţie?
Pentru că, în actualul sistem de numărare a voturilor, nu contează cine votează, contează cine numără voturile.
Voturile pe hârtie se numără manual de oameni. Iar acei oameni sunt reprezentanţii în secţii ai partidelor politice. Asta este o muncă plătită cu ~1.400 lei pentru câteva zile de muncă. Unii o fac din convingere, dar mulţi o fac evident pentru bani.
Sunt peste 19.000 de secţii de votare în toată ţara. Deci partidelor le-ar trebui o mică armată pentru a acoperi tot. Armată pe care evident nu o au. Iar asta mai ales în zonele rurale unde primarul controlează aproape tot.
Aşa ajunge un partid parlamentar să primească voturi chiar şi acolo unde nu există niciun votant de al său.
Pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau Biroul Electoral Central (BEC) nu contează voturile, contează procesele verbale prin care se consemnează număratul voturilor. Adică actele.
AEP şi BEC nu numără ei voturile. Doar consemnează ce s-a numărat în secţiile de vot.
Iar dacă în acte scrie că partidul X a luat 100 de voturi şi partidul Y a luat 200 de voturi, atunci aşa e. Renumărarea este un caz excepţional destul de greu de obţinut doar pentru anumite secţii unde nu se închid cheile de control. Dar acelea se pot închide uşor într-o multitudine de feluri.
Cum putem opri acest mod de a falsifica democraţia?
Făcând vot electronic care nu mai trebuie numărat în secţie. Cu un sistem complet transparent, verificabil, cu informaţii în timp real, pe blockchain, într-un intranet, etc. Soluţii tehnice există. SUA şi Belgia fac deja asta. Chiar şi în parlamentul României se votează electronic.
De putut de poate, dar ce nu există este voinţă politică să avem un vot corect.
Bonus, nu ar mai vota nici morţii de pe liste şi am avea şi rezultatul corect al votului.