Copie a unei lucrări de Ion Jalea, dezvelită la Luxemburg

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au participat, joi, la Luxemburg, la ceremonia de dezvelire a unei copii a statuii din bronz 'Arcaş odihnindu-se' a lui Ion Jalea, donată de România Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.

'Lucrarea reprezintă un arcaş, dar un arcaş care a lăsat deoparte arcul războiului pentru a se transforma el însuşi în arc întins, simbol al stabilităţii şi încrederii pe care Justiţia nu o poate câştiga decât în contact cu valorile fundamentale ale omenirii', a declarat Traian Băsescu în cadrul ceremoniei, la care a fost prezent şi preşedintele Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene, Vassilios Skouris.

Preşedintele a evidenţiat că lucrarea a fost creată în 1926, după reîntregirea statului român, simbolistica sa fiind legată de sentimentele de speranţă şi încredere renăscută.

'Chiar într-o perioadă de criză, precum cea economică prin care trece întreaga lume, speranţa, încrederea şi solidaritatea trebuie să rămână valori comune tuturor cetăţenilor europeni', a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că, prin această donaţie, România doreşte să reafirme ataşamentul profund faţă de valorile încrederii, democraţiei şi justiţiei.

Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene este una dintre instituţiile fundamentale ale UE, care a reuşit să impună prin jurisprudenţa sa viziunea părinţilor fondatori ai construcţiei europene, a mai declarat şeful statului român.

'Este suficient să ne gândim doar la principiile-cheie de funcţionare a dreptului comunitar, precum jurisprudenţa şi aplicabilitatea directă a dreptului comunitar faţă de dreptul intern al statelor, principii pe care le-a consacrat Curtea prin hotărârile sale din 1963 şi 1964. Aceste principii au dat UE forţă şi continuitate consolidând ideea de unitate a statelor într-o Europă unită', a precizat Traian Băsescu.

El a evocat cuvintele lui Nicolae Titulescu, spunând că România se pronunţă ferm pentru forţa dreptului şi nu pentru dreptul forţei.

Anterior, preşedintele Băsescu şi premierul Boc au avut o scurtă întâlnire cu oficiali ai Băncii Europene de Investiţii şi ai Fondului European de Investiţii.

Delegaţia oficială, din care fac parte şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, şi ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a ajuns ulterior la Bruxelles, unde preşedintele şi premierul vor participa la lucrările Consiliului European de primăvară.

De asemenea, Traian Băsescu va participa la summitul Partidului Popular European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură