Bacteriile antice ar putea indica catre viata pe Marte, sustine un studiu

Bacteriile antice pot supravietui peste o jumatate de milion de ani in conditii de inghet, acest lucru sustinand argumentul ca planeta Marte ar putea gazdui viata.
Bacteriile antice pot supravietui peste o jumatate de milion de ani in conditii de inghet, acest lucru sustinand argumentul ca planeta Marte ar putea gazdui viata. (ESA 2007 MPS via Getty Images)
Epoch Times România
03.09.2007

LONDRA — Bacteriile antice sunt capabile sa supravietuiasca aproape o jumatate de milion de ani in conditii dure, de inghet, au declarat recent cercetatorii intr-un studiu care adauga la argumentele ca permafrostul planetei Marte ar putea adaposti viata.

Descoperirile reprezinta de asemenea cel mai vechi ADN autentificat independent pana in prezent, obtinut de la celule vii si care ar putea oferi indicii pentru a intelege mai bine procesul de imbatranire, a declarat Eske Willerslev, un cercetator la Universitatea din Copenhaga.

“Daca bacteria traieste o jumatate de milion de ani pe Pamant devine foarte promitator faptul ca ar putea supravietui pe Marte un timp indelungat,” a declarat Willerslev. “Permafrostul va fi un loc excelent pentru cautarea vietii pe Marte.”

Echipa internationala, care a inclus de asemenea cercetatori din Statele Unite, Canada, Rusia si Suedia, a testat microbi care traiesc pana la 10 metri adancime in permafrost si care au fost colectati din nordul Canadei, Yukon, Siberia si Antarctica.

Cand o celula moare ADN-ul sau se fragmenteaza in bucati dar mostrele pe care le-au studiat cercetatorii erau toate sub forma unor fibre foarte lungi — dovada ca celulele au fost capabile sa repare in continuu materialul genetic si sa ramana in viata, a declarat Willerslev, ale carui descoperiri au fost publicate in magazinul Proceedings of the Academy of Sciences.

“Aceste celule sunt celule active care repara ADN-ul pentru a rezolva problema degradarii continue a genomilor, care reprezinta materialul genetic cheie al vietii,” a declarat el. “Este acelasi lucru si pentru oameni.”

Savantii nu stiu inca care este mecanismul care duce la repararea continua dar Willserslev a declarat ca celulele au supravietuit prin consumul de elemente nutritive precum nitrogen si fosfat aflate in permafrost.

Acest lucru este interesant pentru ca temperatura de pe Marte este mult mai scazuta si mai stabila, reprezentand un mediu si mai bun pentru a sustine acest tip de viata, a adaugat el.

In timp ce marea majoritate a savantilor considera ca vecina noastra din sistemul solar este fara viata, descoperirea faptului ca microbii de pe Pamant pot exista in medii considerate initial prea ostile a alimentat dezbaterea asupra vietii extraterestre.

Cercetatorii au stiut ca acesti microbi ar putea supravietui timp indelungat fara hrana dar pana acum au fost numeroase neintelegeri asupra modului care ar putea ei trai, a declarat Willerslev.

“Este interesant sa vezi de ce unele celule pot supravietui timp indelungat,” a declarat el. “Ele pot fi o cheie pentru intelegerea imbatranirii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor