Ziua 300. Mega-protestele cuprind ţara. "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!"

Trebuie să ne apărăm ţara de grupul infracţional organizat care a pus mâna pe ea. Faptul că în urmă cu un an au câştigat alegerile, nu le dă dreptul de a ne distruge ţara şi de a o conduce cu rea-voinţă spre dezastru, transmit protestatarii veniţi în Piaţa Victoriei.
protest
 
protest   (Mihut Savu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE 22.05 Protestul se apropie de final. Oamenii au început să plece spre case.

***

UPDATE 21.50. O mare de lumini străluceşte în noapte, lângă Parlament, unde protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile. Potrivit estimărilor, numărul manifestanţilor a fost de aproape 100.000.

***

UPDATE 21.32. Numărul protestatarilor este atât de mare încât latura dinspre parcul Izvor a Parlamentului şi cea dinspre Piaţa Constituţiei sunt pline ochi de oameni şi mulţimea continuă să vină în valuri.

Practic, la 40 de minute după ce primii protestatari au ajuns în dreptul Parlamentului, capătul din spate al coloanei încă n-a ajuns în Piaţa Constituţiei, atât de mulţi oameni au ieşit la marş.

***

UPDATE 21.10 . În stradă s-a ieşit şi la Paris, Londra, Birmingham, Zurich, Milano şi alte oraşe din Diaspora.

Protest
Protest (Dorin Dusciac)

***

UPDATE 20.55. Coloana de manifestanţi a ajuns în Piaţa Constituţiei, vis-a-vis de Parlament. Se scandează puternic "Parlament de hoţi şi de mafioţi" şi "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!"

Parte dintre protestatari scandează în faţa Ministerului Justiţiei "Tudorel, demisia!" şi "Justiţie, nu corupţie!"

***

UPDATE 20.20. Zecile de mii de protestatari au ajuns la Piaţa Universităţii. În dreptul Teatrului Naţional, unde se desfăşoară un concert ce marchează deschiderea manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri din 1918, eveniment organizat de Guvern, se strigă puternic "Ieşi afară, javră ordinară!", căci, printre cetăţeni s-a vehiculat informaţia că Dragnea ar fi în clădirea TNB.

Protest
Protest (Dan Mihai Balanescu)

***

UPDATE 20.00. Protestatarii au ajuns la Romană. Şi-a făcut apariţia şi Brigada de Intervenţie a Jandarmeriei. Se aud scandările: ''PSD, ciuma roşie'', ''Ieşiţi din casă, dacă vă pasă'', ''Justiţie, nu corupţie''. Bulevardul Magheru este complet blocat.

***

UPDATE 19.40. Debutul marşului este tensionat, au avut loc îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine care au încercat să împiedice mulţimea să ocupe ambele sensuri de mers de pe Bulevardul Lascăr Catargiu blocând cele două benzi dinspre Romană spre Guvern cu cordoane de jandarmi călare.

Caii s-au speriat de protestatarii care nu au dat înapoi iar tensiunea a crescut. Finalmente, oamenii porniţi în marş au ocupat ambele sensuri de mers şi se îndreaptă spre Universitate.

***

UPDATE:19.20. Peste 10.000 de protestatari au plecat în marş din faţa Guvernului şi se îndreaptă spre Parlament. La Sibiu, 3.000 de oameni au pornit deja în marş, conform digi24.

Protest
Protest (Epoch Times)

***

UPDATE 19.10. "Liviu Dragnea infractor" a scandat mulţimea, la îndemnul lui Mălin Bot, care vorbeşte la microfon.

Protest
Protest (Epoch Times)

"Chiar dacă cei care au fost în conducerea regimului comunist sunt în vârstă şi unii dintre ei ne-au părăsit, au rămas copiii lor, au rămas securiştii, au rămas tot cei care îşi bat joc în continuare de poporul român. De aceea sunt venit aici, de aceea atâţia oameni care sunt în jurul nostru strigă "Libertate", "Jos mafia!", strigă "Jos Corupţia!". Este, cred eu, o dovadă certă că românii s-au trezit şi că trăim cu speranţa că îi vom da jos. Şi această speranţă, cred eu, că Cel de Sus ne va ajuta să trăim şi să ne bucurăm de adevărata libertate", spune un domn în vârstă.
Protest
Protest (Epoch Times)
"Am venit în Piaţă cu gândul să apărăm justiţia de ceea ce fac PSD şi ALDE. E singura şi ultima soluţie. Sperăm să se oprească legile Justiţie care sunt în Parlament, aşa cum a fost cazul acum 8 luni de zile cu OUG 13. Opoziţia nu are ce să facă, moţiunea de cenzură a picat deja. Sigura soluţie e să protestăm în stradă.", declară, la rândul său, un tânăr.

***

UPDATE: 19. 00. În mulţime poate fi văzut şi preşedintele Iohannis. Nu în carne şi oase, ci ca.. pancartă ţinută de un protestatar.

Protest
Protest (Mihut Savu)

***

UPDATE: Arterele Lascăr Catargiu şi Kiseleff au fost deja închise de poliţie. Printre protestatari se pot vedea reprezentanţi ai societăţii civile, ai sindicatelor şi figuri de politicieni precum Florin Cîţu de la PNL, Mihai Goţiu şi Ana Ciceală de la USR etc. Mesajul transmis de protestatari în Piaţa Victoriei este „Toţi pentru Justiţie!”. De altfel, în mulţime se pot vedea numeroase pancarte în formă de mână, pe care este scris acest mesaj.

"Am venit în seara asta pentru că mi s-au încălcat multe drepturi. Sunt foarte tristă că într-o duminică seara stau şi îngheţ aici şi sper că nu fără niciun rezultat. Mă supără disproporţionalitatea cu care iau hotărâri: măresc salariul minim dar nu ajută cu absolut nimic firmele aşa că cresc şi preţurile şi de fapt eu nici măcar cu aceeaşi bani nu rămân în buzunar, ci cu mai puţin, pentru că degeaba creşte salariul dacă nu cresc şi firmele. Angajările la negru s-au înmulţit din cauză că firmele neajutate de niciun fel de politică nu-şi mai permit să plătească, angajează la negru. Noi, mulţi dintre tineri, muncesc fără contracte de muncă. Asigurarea medicală e cam degeaba. Investiţii în ceea ce e important pentru societate nu se fac. Sunt doar lozinci populiste şi nu ne ajută cu nimic. Sunt pesimistă în ceea ce priveşte viitorul nostru în ritmul ăsta", spune o tânără.

Şi în alte oraşe mari din ţară s-au strâns deja mai mulţi protestatari: la Iaşi 600, la Sibiu 1.000, la Braşov 1.000.

***

În jurul orei 18.30 Piaţa Victoriei este deja umplută până la refuz de protestatatari. Mulţimea a ocupat şi trotuarul din dreptul Muzeului Antipa şi contină să vină în valuri la mega-protestul organizat sub sloganul „STOP Legile Justiţiei! Nu scăpaţi!”.

La acest protest ce are loc, cumva simbolic, în cea de-a 300-a seară de la adoptarea OUG 13, s-au raliat - reamintim - 42 de organizaţii din societatea civilă şi două mari blocuri sindicale - BNS şi Cartel Alfa-, sindicaliştii fiind nemulţumiţi în special de Revoluţia Fiscală a PSD care-i va lăsa pe salariaţii României cu mai puţini bani în buzunare. În stradă vor fi şi Cioloş şi tehnocraţii săi, iar liberalii şi-au anunţat şi ei prezenţa.

În jurul orei 19.30, din Piaţa Victoriei se va pleca în marş spre Parlamentul pe al cărui rol se află proiectul de modificare a legilor Justiţiei, proiect pe care societatea civilă, magistraţi, presă etc. îl văd mai toxic chiar decât OUG 13.

"De ce am ieşit să protestăm şi în seara aceasta? Pentru că am ajuns la limita răbdării; şi pentru că nu mai putem tolera această bătaie de joc la adresa noastră şi la adresa întregii ţări. Este timpul ca Dragnea, cu toată gaşca lui mafiotă să se retragă. S-a ajuns mult prea departe, iar în final cred că vor pierde tot şi din cauza tupeului şi aroganţei lor. Este inadmisibil să arunci toată ţara în haos doar ca un infractor, aici mă refer desigur la Dragnea şi toţi ceilalţi penali care îl înconjoară, să scape. Dacă stăm să ne gândim, de când au preluat puterea şi guvernarea tot încearcă să schimbe legile astfel încât să-i facă scăpaţi pe corupţii din PSD.

Derapajele lor sunt din ce în ce mai dese, din în ce mai grave. Atacă furibund justiţia, în speranţa că vor reuşi să dea acele legi care să-i scape de puşcărie. Nemernicii nu se limitează la asta, au atacat mediul de afaceri prin adoptarea noului cod fiscal. Rezultatul îl vedem şi îl simţim cu toţii, toate preţurile au explodat, nivelul de viaţa începe să scadă, ne vor duce pe noi în pragul sărăciei, iar ţara la sapă de lemn. Pentru ce fac toate astea? Pentru ce vor să destabilizeze ţara? După mine indivizii ăştia ar trebui acuzaţi de înaltă trădare şi de subminare a economiei naţionale. Nu ştiu ce interese urmăresc, dar ştiu că toate deciziile pe care le iau sunt total antiromâneşti. Cum am putea sta impasibili la distrugerea ţării? Asta nu ne-ar face complici? Eu cred că da, că în acest moment toţi cei care rămân pe margine fără să se implice pot fi consideraţi complici la dezastrul spre care se îndreaptă ţara. De aceea societatea civilă trebuie să îşi ia rolul în serios, şi să conştientizeze că este singura care mai poate aduce schimbarea pe care o dorim cu toţii. Să nu uitam ce spune articolul 55 din Constituţie "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România". Da, trebuie să o apărăm de acest grup infracţional organizat care a pus mâna pe ea. Faptul că în urmă cu un an au câştigat alegerile, nu le dă dreptul de a ne distruge ţara şi de a o conduce cu rea-voinţa spre dezastru. Aşa nu pot spune decât Popor Român, implică-te! Nu fi complicele corupţilor şi penalilor prin pasivitate!", transmite o protestatară.

O altă participantă la protest îşi exprimă şi ea speranţa că românii au înţeles că guvernanţii nu dau înapoi decât la presiunea publică şi că vor continua să reacţioneze până când corupţii vor pleca din funcţiile publice.

"Nu-mi imaginam la începutul protestelor că vom ajunge la ziua 300... Acum, privind retrospectiv, pare cumva ireal că nişte oameni şi-au pus viaţa pe pauză timp de aproape 10 luni. A fost, desigur, greu, dar a meritat şi am făcut-o cu bucurie - bucuria celui trezit din coşmarul în care nişte penali ajunşi la butoane fac regulile şi ne hotărăsc soarta. Sper că de data aceasta românii nu vor adormi la loc, cum au făcut în iarnă şi sper că au înţeles lecţia - dacă guvernanţii nu reacţionează la presiunea paşnică a străzii, nu trebuie să dăm înapoi ci, din contră, să ieşim şi mai mulţi, până pleacă din funcţii şi din vieţile noastre", spune tânăra.

Reamintim că proteste sunt anunţate în 81 de oraşe din ţară şi diaspora, după cum urmează:

1. Aiud: https://www.facebook.com/events/129015854444409/
2. Alba Iulia: https://www.facebook.com/events/195050337732137/
3. Alexandria: https://www.facebook.com/events/1513096682078255/
4. Arad: https://www.facebook.com/events/133598110635492/
5. Baia Mare: https://www.facebook.com/events/151180488966436/
6. Bacău: https://www.facebook.com/events/153824951894458/
7. Bârlad: https://www.facebook.com/events/554759771527088/
8. Bistriţa: https://www.facebook.com/events/303050253534798/
9. Braşov: https://www.facebook.com/events/634276166962890/
10. Borşa: https://www.facebook.com/events/346813139114759/
11. Botoşani: https://www.facebook.com/events/1998832607041969/
12. Buzău: https://www.facebook.com/events/142497006399729/
13. Brăila: https://www.facebook.com/events/128845351122821/
14. Caransebeş: https://www.facebook.com/events/711831889022205/
15. Câmpulung: https://www.facebook.com/events/406168076467897/
16. Călăraşi: https://www.facebook.com/events/186222048622385/
17. Câmpina: https://www.facebook.com/events/749866078544331/
18. Cluj-Napoca: https://www.facebook.com/events/1979310915681591/
19. Constanţa: https://www.facebook.com/events/1912665435716399/
20. Craiova: https://www.facebook.com/events/1317800421700006/Curtea de Argeş: https://www.facebook.com/events/1376600992467121/
21. Dej: https://www.facebook.com/events/561342974204492/
22. Deva: https://www.facebook.com/events/2003563729948115/
23. Dorohoi: https://www.facebook.com/events/1824819357809040/
24. Drobeta_Turnu Severin: https://www.facebook.com/events/1141516045951410/
25. Făgăraş: https://www.facebook.com/events/1481286115257842/
26. Feteşti: https://www.facebook.com/events/133332354040230/
27. Fălticeni: https://www.facebook.com/events/133465924026165/
28. Focşani: https://www.facebook.com/events/949125285238345/
29. Galaţi: https://www.facebook.com/events/512656852453197/
30. Giurgiu: https://www.facebook.com/events/166971710564885/
31. Hunedoara: https://www.facebook.com/events/1923587074348647/
32. Huşi: https://www.facebook.com/events/170215553568197/
33. Iaşi: https://www.facebook.com/events/1985752781690354/
34. Lugoj: https://www.facebook.com/events/192486344643743/
35. Mangalia: https://www.facebook.com/events/130310480975784/
36. Medgidia: https://www.facebook.com/events/193017547927167/
37. Mediaş: https://www.facebook.com/events/145382582777554/
38. Miercurea Ciuc: https://www.facebook.com/events/670601616661164/
39. Mioveni: https://www.facebook.com/events/1995537387351924/
40. Odorheiu Secuiesc: https://www.facebook.com/events/460652904328740/
41. Olteniţa:http://caes-test.crm.em2.oraclecloud.com/
42. Oneşti: https://www.facebook.com/events/506940683019394/
43. Oradea: https://www.facebook.com/events/910995672382954/
44. Paşcani: https://www.facebook.com/events/365802193873471/
45. Petroşani: https://www.facebook.com/events/302902243547492/
46. Piatra Neamţ: https://www.facebook.com/events/405930963158194/
47. Piteşti: https://www.facebook.com/events/139092283523167/
48. Ploieşti: https://www.facebook.com/events/146906222702387/
49. Râmnicu Sărat: https://www.facebook.com/events/1796433783723586/
50. Râmnicu Vâlcea: https://www.facebook.com/events/409693319444909/
51. Reghin: https://www.facebook.com/events/784576701742545/
52. Reşiţa: https://www.facebook.com/events/1490017157779627/
53. Rădăuţi: https://www.facebook.com/events/289361828250882/
54. Roman: https://www.facebook.com/events/501772053538316/
55. Roşiorii de Vede: https://www.facebook.com/events/170420823553600/
56. Satu Mare: https://www.facebook.com/events/877248432452343/
57. Sebeş: https://www.facebook.com/events/904980852985174/
58. sibiu: https://www.facebook.com/events/382010032253007/
59. Sighetu Marmaţiei: https://www.facebook.com/events/214166492457192/
60. Sighişoara: https://www.facebook.com/events/513805632328445/
61. Sfântu Gheorghe: https://www.facebook.com/events/311061859409334/
62. Slatina: https://www.facebook.com/pg/corupţia.ucide/events/
63. Slobozia: https://www.facebook.com/events/1779436775461412/
64. Suceava: https://www.facebook.com/events/191151541460868/
65. Vaslui: https://www.facebook.com/events/297516517403883/
66. Târgovişte: https://www.facebook.com/events/130224410998168/
67. Târgu Jiu: https://www.facebook.com/events/1735301169847644/
68. Târgu Mureş: https://www.facebook.com/events/139492856706654/
69. Tecuci: https://www.facebook.com/events/1605335279562456/
70. Timişoara: https://www.facebook.com/events/1986992931560171/
71. Tulcea: https://www.facebook.com/events/1990903077831647/
72. Turda: https://www.facebook.com/events/160693377870373/
73. Turnu Măgurele: https://www.facebook.com/events/529836530682587/
74. Zalău: https://www.facebook.com/events/1490182007725482/
75. Zârneşti: https://www.facebook.com/events/1449820685139724/

76. Amsterdam: https://www.facebook.com/events/2049025845380864/
77. Birmingham: https://www.facebook.com/events/141567286606471/
78. Oslo: https://www.facebook.com/events/304666639937534/
79. München: https://www.facebook.com/events/145218736121615/
80. Zurich: https://www.facebook.com/events/1750544328320315/