Vlad Voiculescu: Un Vis aruncat la Gunoi de Guvernul PSD-ALDE... şi cu el, salvarea a mii de copii

În ciuda faptului că a primit totul de-a gata de la Guvernul Cioloş, noul Executiv PSD-ALDE a decis să îngroape un proiect de spital regional pentru copii - care ar fi putut să salveze multe vieţi - fără să stea prea mult pe gânduri, a remarcat, indignat, fostul ministru Vlad Voiculescu.
Andrei Pricopie
02.08.2017

alte articole

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
02.08.2017

Guvernul PSD-ALDE a îngropat fără prea mari ezitări un proiect de spital regional - gata făcut - care urma să salveze mii de copii pe an ce acum fie sunt pierduţi, fie trebuie să plece în străinătate la tratament, şi-a exprimat nemulţumirea, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o postare intitulată "Despre un vis aruncat la gunoi... şi cu el, salvarea a mii de copii''.

Un Om

Dr. Cîrstoveanu este un om care şi-a descoperit vocaţia. Vocaţia lui este să se lupte pentru viaţa celor mai mici şi mai firavi - copiii nou-născuţi cu probleme grave de sănătate.

Ca orice om care are ceva sfânt, Dr. Cîrstoveanu are o disponibilitate foarte limitată la compromis. Şi ca mulţi alţi medici de la noi, sătui de compromis în profesia lor, a obosit să aştepte de la stat să îi pună la dispoziţie ceea ce avea nevoie pentru a-şi trata pacienţii cum trebuie. Spre deosebire de mulţi alţii, nu a plecat şi nici nu a cedat. Poate că a avut noroc, sau poate a fost şi altceva... cert e că nimic nu a rămas aşa cum era.

Un anumit fel de Medic

În timp ce unii medici se auto-intitulează sau bombează pieptul când sunt numiţi mari profesori, somităţi naţionale sau internaţionale (fără ca cineva să audă vreodată de ei), Cîrstoveanu este unul dintre cei mai modeşti oameni pe care îi ştiu. Omul ăsta spune întotdeauna până unde poate şi unde are nevoie de ajutor. Şi caută acel ajutor pentru pacienţi, în ţară dacă se poate, iar dacă nu, în străinătate. Mai mult, îşi însoţeşte de fiecare dată când poate pacienţii, pentru binele şi liniştea lor dar şi pentru a învăţa de la colegii din străinătate, acei medici care au ajuns să îl respecte şi să îl ajute de fiecare dată când le stă în putere!

O Secţie

Dr. Cîrstoveanu a primit primele câteva echipamente ca donaţie din străinătate, tocmai de la acei medici la care se dusese să îi ajute pacienţii şi să înveţe. A strâns apoi bani şi împreună cu Fundaţia Inima Copiilor şi cu sprijinul Fundaţiei Vodafone au făcut ceea ce este probabil cea mai modernă secţie de spital (nu doar de stat) din România.

Un Vis

Dr. Cîrstoveanu are însă un vis, unul care a devenit şi al meu şi al unei întregi echipe. Un proiect pornit nu din fantasmagoriile unui primar sau dintr-un powerpoint de partid ci din nevoia constatată zi de zi de zeci de medici şi de mii de pacienţi copii şi familiile lor: un spital regional de copii.

Un proiect la care s-a lucrat mai bine de jumătate de an împreună cu medici, arhitecţi de spital, oameni bine intenţionaţi din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Sănătăţii şi specialişti ai Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unul care să salveze mii de copii pe an care acum fie sunt pierduţi, fie trebuie să plece în străinătate la tratament.

Nu era în Programul de Guvernare PSDragnea

Dr. Cîrstoveanu: "Anul trecut era totul semnat, cu finanţare BERD, dar apoi s-a schimbat Guvernul şi au tăiat proiectul de pe listă. România trimite 1000 de copii anual în afara ţării, cu diverse probleme medicale, cheltuind aproximativ 20 de milioane de euro. La fiecare cinci ani România îngroapă un spital pe care ar putea să-l construiască cu banii aceştia. Eu duc afară frecvent, pentru că nu-mi convine să mă uit la ei cum mor aici. E perfect moral să-i trimitem în afara ţării, dar nu-i mai inteligent să construiesc spitale în care să îi pot trata la mine în ţară, să nu mai fiu o ţară sinistrată din punct de vedere medical în acest câmp al pediatriei? Suntem sinistraţi. Noi nu putem să gestionăm singuri viaţa copiilor noştri, trebuie să ne ajute alţii. În ziua în care cineva imaginar vă spune nu mai putem să vă tratăm copiii, în ziua aia s-a terminat totul".

"Memorandumul aprobat de Guvernul Cioloş anul trecut este aici. Negocierile cu BERD erau încheiate şi toate documentele au fost puse la dispoziţia noului guvern. Noul guvern a îngropat proiectul. Şi cu el... şansele a mii de copii", a conchis Vlad Voiculescu.

Reacţia tehnocratului vine în urma unui articol publicat de Recorder din care reiese că, la fiecare 6 ore, în ţara asta moare un copil mai mic de un an şi mulţi dintre ei ar putea fi salvaţi dacă n-ar avea ghinionul să se nască aici, în acest loc în care viaţa copiilor nou-născuţi e un lucru prea puţin important ca să fie inclus în strategii ministeriale şi planuri de investiţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor