Liviu Pop: Nu văd care e problema apariţiei unui manual de sport

În ciuda faptului că a fost criticat de premierul Mihai Tudose pe tema introducerii manualului de sport, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, se ţine tare pe poziţii.
Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)
Ana Ion
01.08.2017

Introducerea unui manual pentru disciplina Educaţie fizică şi Sport nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic, a subliniat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul PSD al Educaţiei, Liviu Pop.

"Nu văd care e problema apariţiei unui manual, atât timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educaţie fizică. Nu se modifică cu nimic ora de educaţie fizică în rău, sper să se modifice în bine", a declarat Liviu Pop, citat de Agerpres.

Întrebat cum comentează faptul că Mihai Tudose a catalogat drept "o glumă" toată povestea, ministrul Educaţiei susţine că a vorbit cu premierul înainte de emisiunea unde a făcut declaraţia respectivă, iar acesta i-a transmis "numai lucruri bune", însă a refuzat să intre în detalii pe motiv că a fost o discuţie privată.

"Prefer, fiind o discuţie privată, să nu vă spun ce am discutat cu premierul şi pe acest subiect. Sunt şi alte subiecte despre care am discutat cu premierul şi ori de câte ori am probleme, probleme de decizie, comunic cu premierul, pentru că mi se pare absolut normal lucrul acesta", a afirmat ministrul.

În acelaşi timp, Liviu Pop susţine că, din moment ce nu au fost înregistrate contestaţii, manualul de sport este deja aprobat şi disponibil în format electronic, putând fi comandat de către şcoli.

"Am auzit unele asociaţii spunând 'Domnule, e greutate enormă a ghiozdanului'. Greutatea enormă a ghiozdanului nu este dată de manual. Un manual cântăreşte în medie cam 200 de grame. Un elev are maxim cinci ore, mă refer la clasa a V-a, pe zi la şcoală. 5 ori 200 de grame înseamnă un kilogram. Auxiliarele au, da, o greutate mai mare. Acele auxiliare pe care editurile le pun la dispoziţia unităţilor şcolare pentru a fi comandate de către părinţi, profesori sau diriginţi, fapt pentru care începutul noului an şcolar va trebui să ne găsească cu auxiliare un pic mai uşoare", a punctat Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a mai notat că programele şcolare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut.

"În aprilie anul trecut, guvernul tehnocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învăţământul gimnazial. Noi, anul acesta, din ianuarie am lucrat pe programele şcolare. În 28 februarie s-au finalizat programele şcolare pentru clasa a V-a. Se ştie că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului şcolar să beneficieze de noile manuale şcolare, în conformitate cu programa şcolară. Manualul şcolar este un drept al elevului. Articolul 69, alineatul 4, din legea educaţiei naţionale spune foarte clar: elevul beneficiază de manuale gratuite. Indiferent că este în învăţământul de stat, privat sau este în zona minorităţilor. Fapt pentru care licitaţia, care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul, a continuat. Orice modificare a regulii în timpul jocului poate duce la anularea licitaţiei, lucru pe care eu nu mi-l doresc şi niciun coleg din zona ministerului nu îşi doreşte", a susţinut Liviu Pop.

Oficialul a adăugat că, anul acesta, pentru clasa a V-a mai sunt încă două manuale noi.

"Avem manualul de informatică pentru că debutăm, pentru prima dată, în clasa a V-a cu disciplina informatică şi elevii vor avea manual de informatică, ceea ce nu au avut până acum în învăţământul gimnazial. Consilierea şi dezvoltarea personală, vechea oră de dirigenţie, dacă vreţi, are şi ea manual. Repet, asta spune legea. Ce va conţine acest manual (de sport - n.r.)? Haideţi să vedem că este şi pe suport electronic.

Pe manuale.edu.ro. toate aceste manuale vor fi pe suport electronic şi să ne întrebăm dacă, unu, un profesor care ajunge să predea educaţie fizică şi sport sau un diriginte care ajunge să fie la consiliere şi orientare, care, prin lege, nu trebuie să aibă modulul pedagogic pentru a intra în învăţământ, el poate termina o facultate, dă examen, intră în învăţământ şi în trei ani de zile îşi face modulul pedagogic. Poate acel absolvent de facultate, din primul an, să predea şi educaţie fizică şi sport metodic şi consilierea şi dezvoltarea personală?. De aceea, înainte de a ne arunca în critici distructive, pentru că discutăm de critici distructive, să ne întrebăm de ce 26 de ani nu a fost respectat dreptul elevului de a beneficia de manual gratuit", a conchis ministrul Educaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor