Una din cărţile pe care George Copos pretinde că le-a scris, un posibil plagiat

George Copos (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.04.2015

Istoricul Cătălin Parfene cere Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să facă publică o lucrare ştiinţifică pe care George Copos, eliberat condiţionat din închisoare, ar fi scris-o în perioada detenţiei având suspiciunea că lucrarea ar putea fi plagiată, relatează România Liberă.

Potrivit sursei citate, istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucât lucrarea lui Copos are acelaşi nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele lucrări este acelaşi, respectiv prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.

Amintim că marţi, magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea omului de afaceri George Copos în care solicită eliberarea condiţionată, acesta fiind eliberat. În timpul procesului, George Copos a cerut eliberarea din închisoare, motivând că a câştigat peste 200 de zile în anul în care a fost în detenţie şi faptul că a scris cinci cărţi, una de istorie şi patru de turism, a muncit la atelierul de tâmplărie şi s-a înscris la toate activităţile Penitenciarului Rahova.

''Am avut o atitudine ireproşabilă. Am cerut să lucrez neplătit şi la Rahova, şi la Jilava, am scris lucrări ştiinţifice pe teme care nu au fost abordate de specialişti şi care au fost apreciate de profesori'', a susţinut Copos, după eliberare.

Două din cele cinci cărţi pe care Copos pretinde că le-a scris într-un an de zile au fost coordonate de un profesor universitar de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, dr. Stelian Brezeanu. Celălalte trei au ca temă principală turismul. Profesorul Stelian Brezeanu s-a pensionat şi s-a retras undeva la ţară, secretariatul facultăţii nemaivând un contact al acestuia, relatează România Liberă.

Motivul pentru care Copos ar fi trudit din greu să scrie lucrări ştiinţifice poate consta în faptul că nu orice fel de carte scrisă de un deţinut îi poate aduce acestuia o reducerea a pedepsei, ci doar cele cu caracter ştiinţific. Pentru a primi dreptul de a începe să scrie o carte, deţinutul trebuie să ataşeze în dosarul depus spre aprobare, de către conducerea penitenciarului în care se află, o recomandare din partea unui profesor universitar care garantează că deţinutul este capabil să cerceteze acea temă, în cazul de faţă profesorul pensionar care nu poate fi găsit.

"Au fost două coincidenţe care mi-au atras atenţia: titlul cărţii, extrem de asemănător cu cel al tezei mele, şi numele celui care a prefaţat cartea, acelaşi profesor care a fost coordonatorul lucrării mele. În plus, nu înţeleg de ce această carte a lui George Copos, publicată în 2014, nu poate fi găsită nicăieri. Dincolo de aceste coincidenţe, nu acuz momentan pe nimeni’’, a declarat pentru RL istoricul Cătălin Parfene, cel care a sesizat posibilul plagiat.

Jurnaliştii de la România liberă au încercat să consulte cărţile scrise de George Copos, însă acestea au fost de negăsit. Deşi figurează pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României drept cărţi apărute la Editura Niculescu, practic ele nu se găsesc fizic în depozitul bibliotecii, editura semnalându-le ca pe nişte cărţi pe care urmează să le publice.

Lucrările nu pot fi comandate nici pe internet. Potrivit Hotnews, un reporter GSP a încercat să comande de la Editura Niculescu cartea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI" însă un reprezentant al editurii i-a spus acestuia că a fost ridicat tot tirajul:

"Da, cartea a fost editată de noi, dar a fost comandă fermă, tot tirajul a fost ridicat, nu ni s-a lăsat niciun exemplar", a spus reprezentantul editurii.

Întrebat cine a făcut această "comandă fermă", răspunsul a fost "Cel care a scos cartea, nu ştiu, autorul".

Cum, potrivit legii, Copos este obligat să publice manuscrisul în timp ce se află în detenţie, iar un exemplar trebuie să-l predea penitenciarului pentru a fi cercetat de către judecătorul care decide dacă i se va reduce pedeapsa sau nu. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarului, Cristina Cârlan, a declarat însă pentru RL că instituţia nu poate face publice cărţile fostului deţinut George Copos, fără acceptul scris al acestuia.

''Cărţile respective se află în dosarul individual şi, potrivit legii, datele sunt confidenţiale, nu pot fi făcute publice, fără acordul scris al persoanei în cauză, care acum este liberă, nici măcar nu mai este deţinut'', a afirmat Cârlan.

"Penitenciarul nu are competenţe legale de a se pronunţa cu privire la caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de deţinuţi. Această atribuţie îi revine Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Aceste lucrări ar trebui publicate în reviste ştiinţifice de către CNCSIS, publicate la edituri cunoscute sau susţinute la o conferinţă naţională sau internaţională.", a mai declarat pentru România Liberă purtătorul de cuvânt al ANP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor