Traian Băsescu nu a avut în atenţie Loteria. Aşteaptă să vadă dacă plăteşte Novomatic

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Trecând în revistă câteva din afacerile "păstorite" în prezent de guvernul Ponta, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară, la emisiunea Jocuri de putere de la Realitatea TV, că ”nu a avut în atenţie cazul Loteria Română", însă ”aşteaptă să treacă luna octombrie”, pentru a vedea cum decurg lucrurile, ”dacă Novomatic plăteşte 75 de milioane de euro”.

”Cred că cazul Loteria a fost greu de înţeles. După ce am fost la dumneavoastră în emisiune. Nu am jucat niciodată la maşini, nici la Loto. Informaţii erau destule, nu uităm de Nicolae Cristea, de George Copos, au fost condamnaţi. De Copos chiar îmi pare rău. Aştept şi eu să treacă luna octombrie, să văd dacă Novomatic plăteşte 75 de milioane de euro. Dincolo la 6/49, acolo e în neregulă, prelungirea contractului. Eu îmi pun altă întrebare: proiectul pentru păcănele este pentru 10.000 de maşini. O maşină de genul ăsta aduce 600 de dolari. Costul unei maşini este 10.000 de dolari. Dacă vei cumpăra 10.000 o vei cumpăra cu 5-6000 de dolari. Într-un an şi jumătate, amortizezi maşina. De ce Loteria Româna trebuie să aducă pe cineva cu maşini, în loc să ia în leasing 10.000 de maşini? De ce ne trebuie cineva la 6/49? Mărturisesc că nu am avut în atenţie Loteria, mă ocup de probleme de securitate naţională”, a precizat Traian Băsescu.

Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat un control în legătură cu contractele de achiziţii publice încheiate de Loteria Română, existând suspiciunea că unele au fost încheiate în defavoarea statului.

Contractul de credit furnizor între greci şi Loterie s-a derulat în perioada 2003-2013 şi în baza lui, timp de zece ani, Intralot a oferit sistemul loteristic şi serviciile aferente, primind în schimb între 7,5% şi 8,5% din încasările totale de la jocurile loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus. În primii ani a primit 8,5% din încasări, apoi în urma unor renegocieri din 2010 s-a ajuns la 7,5%.

În luna iulie, printr-un ordin semnat de ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, reprezentanţii statului în AGA a Companiei Naţionale ”Loteria Română” au împuternicit Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să demareze negocierile pentru semnarea unui contract de asociere prin care să colaboreze la operarea unui nou sistem de loterie, precum 6/49, 5/40 şi Joker.

Chiar dacă este un contract care aduce pagube statului de cca 10 ani, ministrul Finanţelor Publice insistă să continue colaborarea dintre Loteria România şi Intralot. Având în vedere expirarea contractului cu Intralot în decembrie 2013, reprezentanţii Loteriei au trimis invitaţii direct către trei firme din domeniu, refuzând să facă publică procedura de selecţie a candidaţilor, în ciuda solicitărilor din partea presei. Dintre firmele invitate au rămas numai Intralot şi Gtech.

Loteria Română a pus, de asemenea, o serie de condiţii cu scopul de a favoriza Intralot, potrivit Hotnews. Cea mai reprezentativă condiţie a fost ca viitorul câştigător al procedurii să poată asigura continuarea serviciilor oferite de Intralot.

Mai mult, acesta este al doilea contract care va fi semnat în mod netransparent de Loteria Română, după cel cu grupul austriac Novomatic în domeniul videoloterie. Contractul cu grupul austriac Novomatic, care deţine şi 5,07% din acţiunile firmei greceşti Intralot, a fost semnat în toamna anului trecut, când ministru al Finanţelor era Daniel Chiţoiu.

Chiar dacă contractul cu Intralot a expirat anul trecut, Loteria Română le plăteşte lunar grecilor de la Intralot între 3 şi 4 milioane de lei doar pentru întreţinerea sistemului loteristic, banii ajungând la firma greacă în baza unor acte adiţionale pe care Loteria le reînnoieşte odată la trei luni.