Sindicat al poliţiştilor: "Legile ce reglementează MAI şi poliţia au instituit un cadru de favorizare a corupţiei"

Cadrul legislativ creat de către un Parlament reticent în a-şi îndeplini misiunea, ordinele secrete de ministru etc. au instituit un cadru de favorizare a corupţiei, a abuzului în serviciu, a aservirii poliţiei de către politic, acuză sindicalişti din poliţie.
(Arhivă) Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei
(Arhivă) Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Pe fundalul scandalului legat de punerea sub acuzare a generalului Oprea pentru abuz în serviciu, Sindicatul Poliţiştilor din România “ Diamantul” avertizează autorităţile statului că legile şi normele în baza cărora funcţionează poliţia şi MAI au instituit un cadru de favorizare a corupţiei, a abuzului în serviciu, a aservirii poliţiei de către politic şi de favorizare a incompetenţei profesionale.

Prin intermediul unei scrisori deschise adresate principalelor instituţii ale statului - Preşedinţie, Guvern, ministere de resort, Avocatul Poporului etc - şi, spre ştiinţă reprezentanţei Comisiei Europene în România, sindicatul "Diamantul" cere reexaminarea legislaţiei poliţiştilor, reformarea şi transparentizarea acesteia, astfel încât cadrul legislativ să nu mai permită săvârşirea unor abuzuri asupra poliţiştilor, abuzuri care pot declanşa drame ireversibile, cum a fost cazul morţii lui Bogdan Gigină.

Redăm scrisoarea sindicatului:

"Cea mai importantă ştire în mass-media, în aceste zile, este informaţia privind solicitarea, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, a încuviinţării începerii urmăririi penale împotriva domnului Gabriel Oprea, ex-ministru al Afacerilor Interne, pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, într-un folos propriu sau în folosul Procurorului General al României.

O ştire secundară este informaţia că folosirea coloanelor oficiale s-ar fi făcut de către domnul Gabriel Oprea, în baza unui ordin de ministru al Internelor nepublicat, ce ar fi fost emis în anul 1999, de către ex-ministrul Afacerilor Interne, dl. Constantin-Dudu Ionescu. Cele de mai sus readuc stringent, în atenţie, cadrul legislativ defectuos care reglementează activitatea Ministerului Afacerilor Interne şi a serviciului public de poliţie.

Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei române, Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, Legea 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne - principalele norme care reglementează activitatea Ministerului Afacerilor Interne şi a serviciului public de poliţie - au instituit un cadru de favorizare a corupţiei, a abuzului în serviciu, a aservirii poliţiei de către politic şi de favorizare a incompetenţei profesionale, prin numeroase norme incomplete prin care, în dispreţul Constituţiei, se deleagă competenţa de reglementare a unor aspecte ce ţin de raportul de serviciu al poliţistului, către ministrul Afacerilor Interne.

Profitându-se de cadrul legislativ imperfect creat de către un Parlament reticent în a-şi îndeplini misiunea sa constituţională de unică autoritate legiuitoare în materia statutului funcţionarului public, s-au emis şi plasat în circuitul civil, de–a lungul anilor, de către ministrul Afacerilor Interne, sute de ordine şi instrucţiuni normative care, după emitere, au fost sustrase de la publicare, încălcându-se principiul fundamental al transparenţei normative şi, mai ales, controlul societăţii civile.

Faţă de aceste norme nepublicate ale MAI există o puternică suspiciune de conţinut contrar legii iar cazul folosirii coloanelor oficiale de către ex-ministrul Gabriel Oprea, în baza unui ordin nepublicat, confirmă pe deplin temerea noastră.

Amintim şi că procedura de numire şi eliberare din funcţie a poliţiştilor organe de cercetare ale poliţiei judiciare este profund vicioasă fiind reglementată de asemenea prin două norme administrative nepublicate, OMAI 1504/2006 şi Ordinul Procurorului General nr.90/2014.

Existenţa celor două ordine nepublicate permite influenţarea şi săvârşirea de abuzuri asupra poliţiştilor organe judiciare, de către conducătorii ierarhici ai acestora, cu complicitatea Procurorului General.

Ca un exemplu concret, agentul de poliţie Dincă Emil Florin (membru SPR Diamantul) din cadrul IPJ Ilfov a fost destituit ilegal din poliţia judiciară în anul 2011, printre alte motive de ilegalitate fiind şi omisiunea de a se solicita şi obţine, prealabil, avizul obligatoriu al Procurorului General.

Avizul de eliberare din funcţia de poliţie judiciară s-a solicitat şi eliberat de Procurorul General, la două luni după încetarea raportului de serviciu al agentului de poliţie, pentru se a acoperi abuzul săvârşit de şefii ierarhici ai acestuia.

În 2015, Curtea de Apel Bucureşti-Secţia SCAF a anulat prin decizia civilă 2161 din 2015, actele de destituire ale agentului şi a obligat IPJ Ilfov şi MAI să îl reîncadreze în funcţia de poliţie judiciară din care a fost eliberat.

În 11.05.2015, agentul de poliţie Dincă a fost reîncadrat în funcţie, dar, în timp scurt, şeful IPJ Ilfov, cms şef Ruseanu Ion Oratiu, nemulţumit de decizia judecătorească definitivă, a clocit un plan de eludare a hotărârii judecătoreşti, pentru care a obţinut în mod dubios, asentimentul complice al Procurorului General, după acelaşi tipar fraudulos din anul 2011.

Astfel, în mod şocant, prin dispoziţia 904 din 21.12.2015, agentul a fost eliberat din funcţie întrucât Procurorul General ar fi refuzat să îi acorde avizul conform, în dispreţul hotărârii judecătoreşti sus menţionate.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit şi că în mod vădit ilegal, funcţiile de poliţie sunt stabilite printr-o hotărâre de guvern “ secret de stat”, HG 0292/2011.

De asemenea, recent, prin două decizii, nr. 392/2014 şi 637/2015, Curtea Constituţională a desfiinţat 4 articole din Legea 360/2002 statuând că sunt neconstituţionale întrucât s-a delegat de către Parlament, fără drept, competenţa exclusivă de reglementare a statutului poliţiştilor, către Ministrul Afacerilor Interne.

În decizia 392/2014, instanţa constituţională a reţinut şi că actul administrativ normativ nepublicat este “inaccesibil” şi deci “inopozabil”.

În lumina celor de mai sus,

Va rugăm să faceţi urgent demersurile necesare, potrivit competenţei dvs., pentru a determina reexaminarea atentă a legislaţiei poliţiştilor şi pentru reformarea şi transparentizarea acesteia, în scopul de a se împiedica pe viitor săvârşirea unor abuzuri asupra poliţiştilor de către conducătorii lor ierarhici, care pot duce la moartea unor poliţişti (cazul agentului Bogdan Gigină) sau la hărţuirea şi umilirea lor continuă, inclusiv cu concursul Procurorului General (cazul agentului de poliţie Dincă Emil Florin).

Cu stimă,
SPR Diamantul
Prin preşedinte Emil Păscuţ"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne