UE despre alegeri: Există indicii de cumpărare a voturilor şi utilizarea resurselor de stat

Steag Uniunea Europeana
Steag Uniunea Europeana (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
26.02.2019

Potrivit purtătorului de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Maja Kocijancic, Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, precum şi ziua alegerilor. Mai mult decât atât, aceasta a specificat că UE va urmări în continuare evenimentele postelectorale, în vederea evaluării impactului asupra democraţiei şi pluralismului în Republica Moldova.

„UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susţin procesul de reformă ce se află în centrul Acordului de Asociere RM-UE, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a intereselor indiferent de afilierea politică, independenţa sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului”, se arată în declaraţia Uniuni Europene.

Misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din 24 februarie din Republica Moldova, a ţinut să specifice că alegerile au fost „competitive şi drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficienţe pe parcursul campaniei şi în ziua alegerilor, în special „afirmaţii de presiune asupra angajaţilor publici, indicii puternice de cumpărare a voturilor şi utilizarea abuzivă a resurselor de stat”, notează Jurnal.md.

Totodată, Misiunea OSCE/ODIHR a menţionat că "controlul şi deţinerea în proprietate a unor instituţii mass-media de către actorii politici au limitat gama punctelor de vedere prezentate alegătorilor". Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare a alegerilor OSCE/ODIHR ar trebui abordate pe baza recomandărilor OSCE/ODIHR în vederea viitoarelor alegeri la toate nivelurile, se arată în declaraţia UE.

Alegerile din 2019 au fost primele desfăşurate conform noului sistem electoral mixt. Astfel, Consiliul European conchide că majoritatea modificărilor importante aduse Codului Electoral al Republicii Moldova în 2017 nu s-au conformat unor recomandări-cheie ale Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi ale OSCE/ODIHR.

Sprijinind consolidarea democraţiei în Republica Moldova, respectarea voinţei alegătorilor fiind unul dintre principiile democratice fundamentale, Uniunea Europeană consideră că desfăşurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a aborda recomandările Comisiei de la Veneţia şi de a continua eforturile de aliniere a legislaţiei electorale şi a implementării acesteia la standardele internaţionale.

„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetăţenilor Republicii Moldova. Vom continua să ne bazăm relaţia cu Republica Moldova asupra principiului condiţionalităţii şi respectului pentru statul de drept şi standardele democratice”, a menţionat Misiunea OSCE/ODIHR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor