Maia Sandu: Sute de mii de cetăţeni din diasporă nu au putut vota, alte zeci de mii au fost descurajaţi s-o facă

Sistemul electoral mixt a ajutat Partidul Democrat să cumpere voturi cu sacii, iar capturarea spaţiului mediatic i-a adus lui Plahotniuc un scor foarte mare, comparativ cu 4 % în diasporă unde oamenii nu se lasă atât de uşor manipulaţi, a specificat liderul PAS.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

În ciuda tuturor obstacolelor, ameninţărilor şi a manipulării, cetăţenii Republicii Moldova au ieşit duminică, 24 februarie, la vot, a menţionat liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, co-preşedinta Blocului ACUM. Regimul PD-PSRM a vrut să anuleze total vocile democraţiei din Moldova şi de peste hotarele ei, însă cetăţenii au rezistat şi au demonstrat că sunt o forţă puternică împotriva dictaturii.

În contextul abuzurilor grave şi a nenumăratelor încălcări, membrii Blocului electoral ACUM declară: „nu recunoaştem alegerile drept libere şi corecte”. Mai mult decât atât, Maia Sandu a precizat că la acest moment, colegii săi continuă să acumuleze dovezi şi informaţii privind fraudele comise în ziua alegrilor, adăugând că încălcări, adiţionale la cele făcute publice pe parcursul zilei de duminică, au fost semnalate chiar şi în timpul nopţii.

„În acest scrutin cu toţii am putut să ne convingem de ce a fost adoptat sistemul electoral mixt. Pentru ca Partidul Democrat să obţină mandate nemeritate aduse prin cumpărarea voturilor cu saci cu bani şi utilizarea impertinentă a resurselor administrative”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, Sandu a ţinut să menţioneze că la o simplă analiză a rezultatelor alegerilor, se observă că în circumscripţiile uninominale Partidul Democrat a obţinut un scor mult mai mare decât pe circumscripţia naţională, devenind astfel clar că de acest sistem electoral mixt a fost nevoie „pentru ca să denatureze rezultatele”.

Lidera PAS a mai subliniat că alegerile de duminică au fost fraudate şi înainte de 24 februarie, prin capturarea Consiliului Audiovizualului şi a spaţiului mediatic şi răspândirea unor minciuni crase şi a propagandei primitive la posturile TV controlate de Plahotniuc şi Dodon.

În acest context, Maia Sandu a ţinut să facă referire la scorul obţinut de democraţi în diaspora din Occident, acolo unde propaganda sa nu funcţionează, acesta fiind de 4%. „Tot atât ar fi acumulat PD şi în Moldova, în cel mai bun caz, dacă nu exista propagandă, dezinformare şi minciună, dacă oamenii se informau corect şi obiectiv”.

Obstrucţionarea votului în diasporă constituie o altă încălcare enormă, consideră co-preşedinta Blocului ACUM. „Au fost sute de mii de oameni care au venit la secţiile de vot şi nu şi-au putut exercita dreptul la vot, dar au fost şi zeci de mii care nu au venit din cauză că au fost descurajaţi de mesajele şi deciziile autorităţilor privind interzicerea participării la vot în baza paşapoartelor expirate.

„O altă încălcare gravă ţine de votul cetăţenilor din Transnistria, fenomen numit de noi transnistrizare, atunci când 38 mii de alegători, oameni care nu cunosc nimic despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, care nu au putut să spună care sunt concurenţii electorali, au venit în mod organizat plătiţi şi au votat în acest scrutin.

Mai mult decât atât, PD a cheltuit sume enorme în această campanie. Comparativ cu Blocul ACUM, PD a cheltuit de 30 de ori mai mult, ceea ce înseamnă că doar bugetul lor oficial este de 30 de ori mai mare decât cel al Blocului ACUM. Astfel, solicităm observatorilor internaţionali să nu se grăbească să recunoască aceste alegeri ca fiind libere şi corecte”, a menţionat Maia Sandu în încheiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe