Ucraina alertată: Rusia desfăşoară exerciţii militare ”fără precedent” şi ”provocatoare”

Avioanele de război ruseşti pe aeroportul din Crimeea.
Avioanele de război ruseşti pe aeroportul din Crimeea. (captură youtube.com)

Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei a anunţat, marţi, că manevrele aeriene ”fără precedent” desfăşurate de Rusia în apropiere de graniţa sa sunt ”provocatoare”, anunţă Kiev Post.

În cadrul exerciţiilor militare ruse sunt angrenate peste 100 de avioane de vânătoare şi bombardiere, elicoptere şi sisteme de apărare antiaeriană, potrivit Ministerului rus al Apărării.

”Ucraina vede aceste manevre militare, fără precedent la graniţa sa, drept provocatoare”, a comunicat centrul de informaţii al Consiliului ucrainean de Securitate şi Apărare.

Exerciţiile militare aeriene, care se desfăşoară între 4 şi 8 august, sunt primele dintr-o lungă serie de manevre militare, potrivit presei ruse.

Mai mult, pe fondul conflictelor dintre forţele pro-Rusia şi armata ucraineană din apropierea graniţei ruso-ucrainene, Rusia a mobilizat 45.000 de soldaţi şi ofiţeri ai departamentului de interne, 160 de tancuri, 1.360 de autovehicule blindate, 350 de sisteme de artilerie, 130 de lansatoare multiple de rachete, 192 de avioane militare şi 137 de elicoptere militare, potrivit Kievului.

Comunicatul Consiliului ucrainean de Securitate şi Apărare vine la scurt timp după anunţul Departamentului de Stat al Statelor Unite.

”Suntem profund îngrijoraţi de planul Rusiei de a desfăşura un exerciţiu militar pe scară largă în această săptămână în zonele de la graniţa cu Ucraina. Exerciţiile de acest fel sunt provocatoare şi servesc numai să amplifice tensiunile”, a comunicat purtătorul de cuvânt american Jennifer Psaki.

Odată cu ofensiva armatei ucrainene asupra forţelor pro-Rusia, care au ocupat oraşele Lugansk şi Doneţk, purtătorul de cuvânt al Apărării, Andrii Lisenko, a avertizat că Rusia a lansat mai multe atacuri de artilerie asupra armatei ucrainene de pe teritoriul Ucrainei, iar avioanele militare ruse au încălcat spaţiul aerian al Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe