Lukoil şi-a vândut benzinăriile din trei ţări UE

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Cel mai mare producător privat de ţiţei din Rusia, Lukoil, şi-a vândut luni reţelele de benzinării din Cehia, Ungaria şi Slovacia, în cadrul unui "plan de optimizare a afacerilor", care a provocat deja retragerea companiei ruseşti din Ucraina.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii, compania rusă estimând că aceasta se va finaliza până la sfârşitul lui 2014.

Potrivit AFP şi Reuters, preluate de Capital, Lukoil a vândut 44 de benzinării din Cehia grupului energetic MOL (cea mai mare companie din Ungaria), 75 de benzinării din Ungaria şi 19 din Slovacia companiei Norm Benzinkut Kft din Ungaria.

"Decizia de vânzare a activelor a fost luată ca parte a efortului de optimizare a afacerilor Lukoil în domeniul pieţei produselor petroliere", se arată în declaraţia companiei ruse.

Intenţia Lukoil care reclamă că sancţiunile europene şi accesul limitat la finanţare o obligă să-şi reducă programul de investiţii şi să vândă lanţuri de benzinării se potrivesc "mănuşă" cu dorinţa de expansiune a grupului MOL din Ungaria, ţară a cărei politică pro-Kremlin nu mai este demult un secret. MOL vrea să-şi extindă reţeaua de peste 1.700 de benzinării din Europa Centrală şi Balcani, motiv pentru care, la începutul acestui an, a achiziţionat subsidiarele companiei italiene Eni spa din Cehia, Slovacia şi România. După cumpărarea reţelei Lukoil, MOL va avea 318 benzinării în Cehia, având o poziţie cheie pe această piaţă. Grupul MOL are o prezenţă semnificativă şi pe piaţa din România, reaminteşte Capital.

Deşi Lukoil invocă sancţiunile europene pentru a justifica restrângerea activităţii în anumite ţări, cu toate acestea, gigantul rus nu este vizat de sancţiuni.

În ultimii ani, Lukoil s-a extins agresiv în afara Rusiei, pentru a compensa declinul producţiei interne de ţiţei, recent însă compania a achiziţionat câteva active în Rusia şi se concentrează pe proiectele interne. Drept dovadă, la finele lui mai, Lukoil a semnat un acord cu grupul petrolier francez Total pentru explorarea unor zăcăminte petroliere de şist din Siberia.

"Ne optimizăm portofoliul de active. În prezent, compania se concentrează pe proiectele din Rusia", a declarat, de altfel, directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, adăugând că vor fi vândute unele active din Europa de Est pentru "concentrarea pe proiectele din Rusia".

Lukoil operează în prezent în 26 de ţări din Europa, având cinci mari unităţi, inclusiv patru rafinării, precum şi în America unde compania deţine un lanţ de benzinării.

În România, Lukoil este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa naţională de produse petroliere. Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Rafinăriile ruseşti sunt considerate, în contextul crizei din Ucraina, un călcâi al lui Ahile al Europei. UE are temeri că rafinăriile ruseşti vor fi folosite ca instrument de şantaj de către Rusia care, aşa cum istoria a dovedit-o de atâtea ori, nu ezită niciodată să îşi folosească tot instrumentarul din dotare pentru a-şi impune dominaţia pe plan european.

Ruşii au făcut achiziţii de rafinării pretutindeni în Europa, pentru a avea un control pe anumite pieţe, arată o analiză Euractiv. Preţul mare al petrolului a făcut ca multe rafinării occidentale să fie neprofitabile sau, să genereze, în cel mai bun caz câştiguri foarte mici. Însă pierderea este una asumată, ruşii vizând un alt tip de câştig. Rafinăriile sunt o etapă esenţială în furnizarea de carburanţi. Rusia nu are capacităţi suficiente pentru a rafina tot petrolul pe care îl extrage şi îl procesează în pieţele de desfacere. Iar "pe drum" capătă şi control asupra unor resurse esenţiale pentru economie. Sistemul pus la punct de ruşi funcţionează cel mai bine integrat în mari grupuri, care se ocupă de tot, de la extracţie până la vânzarea cu amănuntul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie