Germania blochează livrări militare către Rusia

Klaus Eberhardt, directorul companiei Rheinmetall, care produce tehnologie militara, Dusseldorf
Klaus Eberhardt, directorul companiei Rheinmetall, care produce tehnologie militara, Dusseldorf (VOLKER HARTMANN / AFP / Getty Images)

Guvernul german a anunţat, luni, că a revocat permisiunea pentru furnizarea unui simulator militar către armata rusă, blocând un acord încheiat anterior, deşi sancţiunile aplicate de UE permit încheierea contractelor existente.

Permisul de export al companiei Rheinmetall AG, care produce armament, a fost revocat în ”lumina sancţiunilor impuse de UE” şi a susţinerii susţinerii acordate de Rusia forţelor paramilitare din Ucraina, potrivit ministerului german al Economiei.

Guvernul de la Berlin a îngheţat înţelegerea cu Moscova după anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea, în luna martie.

Rheinmetall nu a comentat în această privinţă.

Embargoul de armament aprobat de Uniunea Europeană, săptămâna trecută, nu se aplică contractelor existente. Totuşi, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a criticat frecvent insistenţa cu care Franţa a continuat furnizarea către Rusia a celor două nave de război Mistral.

Guvernul german a anunţat, în aprilie, că nu va autoriza niciun export de produse militare către Rusia şi ca un total de 69 de cereri în curs pentru export au fost blocate temporar. Niciunul dintre acele exporturi nu implica ”arme” precum tancuri sau rachete, s-a comunicat.