Hackerii din Hong Kong au difuzat mesaje anti-comunism pe televiziunea Partidului din China

Proteste în Hong Kong împotriva guvernării Partidului Comunist Chinez
Proteste în Hong Kong împotriva guvernării Partidului Comunist Chinez (Alex Ogle / AFP / Getty Images)

Hackerii anti-comunişti din Hong Kong au dat „lovitura”, vineri, când au întrerupt programul televiziunii din Wenzhou, China, difuzând mesaje împotriva Partidului Comunist Chinez, relatează Foreign Policy.

Unul dintre mesaje, afişat în partea de sus a ecranului, preciza: „La naiba cu purtătorii de cuvânt al Partidului Comunist Chinez - Televiziunea Centrală Chineză, Cotidianul Poporului” – televiziunea şi ziarul regimului comunist.

Cele două mass-media sunt recunoscute pentru diseminarea directivelor de partid şi se află în cooperare strânsă cu „Departamentul de Propagandă şi cu Administraţia de Radio şi Film a Statului”, ambele agenţii implementând cenzura impusă de regim.

Un alt mesaj, poziţionat în colţul din stânga-jos al ecranului, cerea eliberarea lui Wang Bingzhan, un activist pro-democraţie deţinut în China încă din 2003. „Bandiţii comunişti sunt criminalii adevăraţi. Prieteni, nu cooperaţi cu diavolii comunişti”, scria în continuarea mesajului care cerea eliberarea lui Wang.

Mai mult, activiştii chinezi au denunţat Partidului Comunist Chinez pentru închiderea lui Liu Xiaobo şi pentru manipularea poporului chinez.

„De ce este Liu Xiaobo al Cartei 08 în închisoare? Bandiţi comunişti, cuvintele voastre sunt numai flatulaţii împodobite. Sunteţi conştienţi că oamenii ştiu că tot ce spuneţi sunt numai flatulaţii”, s-a afirmat în mesajul difuzat de hackeri pe televiziunile din Wenzhou.

Liu este un scriitor, profesor şi critic literar, care a conceput manifestul Carta 08, cerând o reformă constituţională în China. În 2009, Liu a fost închis pe motive politice, iar în 2010 a primit premiul Nobel pentru Pace drept răsplată pentru „lunga sa campania non-violentă de susţinere a drepturilor fundamentale ale omului în China”.

Incidentul a provocat confuzie printre utilizatorii programelor de televiziune din Wenzhou. Aceştia au făcut mai multe imagini cu textele difuzate, pe care l-au publicat apoi pe Weibo, Twitter-ul chinez, discutând evenimentele.

Sistemul de cenzură al regimului a intrat imediat în acţiune, ştergând fotografiile cu mesajele hackerilor, cât şi mesajele utilizatorilor cu privire la incident. Iar căutarea frazei „Staţia de TV din Wenzhou a fost infiltrată” a fost blocată pe Weibo din cauza „reglementărilor”. Iniţial, rapoartele de ştiri din China continentală privitoare la ştire au fost publicate online, dar au fost retrase puţin mai târziu.

Grupul, al cărui logo a apărut pe ecranul televiziunii, se intitula Hackerii Anti-Partidul Comunist şi susţine că s-a infiltrat în mai multe site-uri ale Partidului Comunist. Pe Twitter, grupul a negat responsabilitatea pentru atac, precizând că a fost de fapt opera „forţelor aliate” aflate în confruntare cu Partidul Comunist.

Tensiunile dintre Beijing şi Hong Kong au atins cote critice

Pe 1 iulie, o mare de protestatari s-a revărsat pe străzile Hong Kong-ului în cadrul unui marş organizat, participanţii cerându-şi drepturile civile, posibilitatea de a-şi alege proprii reprezentanţi şi, cel mai important, libertatea de a nu fi interferaţi de Partidul Comunist Chinez (PCC), care îşi face simţită o prezenţă tot mai ameninţătoare peste graniţă.

Cu numai câteva zile înainte de marş, în Hong Kong s-a desfăşurat un referendum în cadrul căruia aproximativ 800.000 de cetăţeni şi-au exprimat dorinţa pentru un vot universal şi abilitatea de a alege candidaţii, precum şi pe şeful executivului – în locul sistemului curent, administrat din Beijing, prin care PCC îşi alege candidaţii pe care îi consideră potriviţi pentru planurile sale.

Hong Kong-ul, anterior o colonie britanică, este o Regiune Administrativă Specială a Republicii Populare Chineze începând cu 1997, când i s-a promis un grad ridicat de autonomie şi nicio schimbare în sistemul său politic pentru cel puţin 50 de ani.

Totuşi, începând cu 2003, regimul comunist chinez, prin infiltrări, agitaţii şi intimidări, a urmărit să reducă unele dintre libertăţile cu care s-au obişnuit rezidenţii Hong Kong-ului. Presiunea Beijing-ului în această privinţă s-a intensificat constant în ultimii ani.

Biroul PCC pentru Propagandă Străină, cunoscut de asemenea sub numele de Biroul de Informare al Consiliului de Stat, a publicat recent un raport în care a explicat foarte clar faptul că autonomia Hong Kong-ului este subordonată conducerii centrale de Partid şi nu este suverană.

Rezidenţii din Hong Kong au interpretat raportul ca o ameninţare şi mişcarea pentru apărarea propriilor drepturi s-a bucurat de o creştere a numărului de participanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe